Gyakorlat közben meghalt egy izraeli katona a Golán-fennsíkon

A páncéloshadtest 7. dandárjának katonája, a 19 éves Eitan Fichman szakaszvezető  este meghalt egy rutin lőgyakorlaton, a Golán-fennsíkon, a Nafah bázis közelében — írja ujkelet.live.

Az eset a dandár 82. zászlóalj harcosainak századszintű szárazföldi gyakorlatának végén történt.

Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálatának első megállapítása szerint a lőszeradagoló katonára a fejével a lövegtorony és a pánceltest közötti, nem biztonságos területen (halálháromszögben) találtak eszméletlen állapotban. A hadsereg protokollja szerint a katonák nem tartózkodhatnak ebben a résben, amíg a lövegtorony elektronikus mozgató rendszere be van kapcsolva.

Úgy vélik, a katona beüthette a fejét a mozgó harckocsiban, vagy tisztázatlan egészségügyi okból összeesett, majd a harckocsi nem biztonságos területére esett és megsérült.

A vizsgálat szerint a harckocsi vezetése közben a parancsnok észrevette, hogy a lőszeradagoló nem reagál. A csapat ezután megállt, kihúzta a katonát a harckocsiból, és a gyakorlatot leállították.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „דובר צה”ל מוסר כי לוחם צה”ל, סמל איתן פיכמן ז”ל נהרג הלילה לאחר שנפגע במהלך תרגיל טנקים בצפון הארץ, בשטח אש סמוך למחנה ‘נפח’.חייל צה”ל, סמל איתן פיכמן ז”ל, לוחם בחטיבה 7, בן 19 מבאר שבע.איתן פיכמן ז”ל הועלה לדרגת סמל לאחר מותו>> pic.twitter.com/XEpsJ1naFc / Twitter”

דובר צה”ל מוסר כי לוחם צה”ל, סמל איתן פיכמן ז”ל נהרג הלילה לאחר שנפגע במהלך תרגיל טנקים בצפון הארץ, בשטח אש סמוך למחנה ‘נפח’.חייל צה”ל, סמל איתן פיכמן ז”ל, לוחם בחטיבה 7, בן 19 מבאר שבע.איתן פיכמן ז”ל הועלה לדרגת סמל לאחר מותו>> pic.twitter.com/XEpsJ1naFc

A helyszíni ellátást követően a sérült katonát a közeli bázisra szállították további kezelésre, de útközben meghalt.

A vizsgálat szerint semmi probléma nem volt magával a harckocsival, az azt üzemeltető erőkkel vagy a gyakorlat körülményeivel.

A katona sisakját vizsgálatnak vetik alá.

A páncéloshadtest rendkívül szokatlannak minősített incidensét követően a szárazföldi erők parancsnoka, Tamir Jadai vezérőrnagy leállította a harckocsikat érintő összes gyakorlatot, eltekintve a lőtéri gyakorlattól, amíg az ügyet ki nem vizsgálják.

A hadsereg szerda délutáni közleménye szerint az Északi Parancsnokság vezetőjét, Saul Iszraeli ezredest, a 205. dandár parancsnokát nevezték ki az incidenst kivizsgál szakértői csoport élére.

A katonai rendőrség külön vizsgálatot indított, melynek megállapításai benyújtják a Katonai Főügyészi Testülethez értékelésre.

125 éve, ezen a napon gyűltek először össze Izrael megálmodói

1897 augusztusában, a 2000 éves száműzetés után először gyűltek össze a világ minden részéből származó zsidó küldöttek.