Lisa Kudrow érzelmi hullámvasúton szembesült családja holokauszt emlékeivel

A Jóbarátok sztárja, Lisa Kudrow egy podcastban nyíltan beszélt apai családja II. világháborús és holokauszt emlékeiről, valamint a „Mit gondolsz, ki vagy?” epizód forgatásáról, amelynek során ellátogatott a helyre, ahol megölték őket, és arról is, hogy ő maga hogyan éli meg a zsidó felnőtté válást.

A „Podcrushed” podcastben Kudrow elmondta, hogy „túl fiatal” volt, amikor apja először magyarázta el neki a holokausztot, és nem fogta fel, hogy a családját mennyire érintette a holokauszt.

Elmondta, hogy apja hatéves korában mesélt neki a második világháború eseményeiről:

„Azt hiszem, ehhez egy kicsit túl fiatal voltam, és talán ennek következtében csak annyit tudtam, hogy ‘nos, nem hallottam, hogy rokonaink koncentrációs táborokban voltak, szóval a holokauszt, igen, de talán nem az én családom.

„A nagymamám 7 éves koromban mesélte, hogy a szüleit Hitler ölte meg, én pedig azt kérdeztem, hogy ‘ő egy sorozatgyilkos volt? Miről beszélsz? Egy csomó őrült történetet mesélsz, szóval nem tudom, miről beszélsz, öreg hölgy’.

„Erre ő elkezdett sírni: ‘Hitler megölte az anyámat, a testvéreimet, a testvéreimet és a csecsemőket’.”

Kudrow kritizálta magát, amiért fiatalabb korában nem értette meg, milyen mélyen érintette a családját a holokauszt:

„Ez olyan hülyeség, ez a furcsa tagadás dolog”.

Beszélt a WDYTYA („Mit gondolsz, ki vagy?”) sorozat epizódjáról is, amelyben feltárta a családja történetét, és meglátogatta azt a helyet, ahol apai nagyanyja családját meggyilkolták:

„Voltak halálosztagok, amelyek körülbelül egymillió zsidó meggyilkolásáért voltak felelősek Galíciában. Egyszerűen összeterelték és lelőtték, majd tömegsírokba temették őket”.

„Néhány ember elmenekült, és emlékművet állított, így jelzi egy emléktábla, hogy pontosan hol történt, de sok helyen, szerte Fehéroroszországban, Ukrajnában és más területeken egyáltalán nincs semmilyen jelzőtábla. Szóval, én ezt szerencsésnek tartottam, hogy láthattam és tanúja lehettem, mert még mindig vannak olyanok, akik azt mondják, hogy ez nem történt meg”.”

Kudrow könnyekben tört ki a kamera előtt, miközben felolvasta az 1940-es évekből származó feljegyzéseket, amelyekből kiderült, hogy Mera Mordejovicsot 900 másik zsidóval együtt „megölték és elégették” a fehéroroszországi Ilja városában. Azt mondta:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! „Emlékszem, úgy éreztem, hogy nem tudom, kibírok-e még egy percet ebből; ez annyira nehéz. Elolvastam, mi történt pontosan, beszéltem néhány emberrel; egy sráccal, aki gyerek volt, amikor ez történt, és végignézte”.

Kudrow beszélt a vallás szerepéről is, amelyet a kulturálisan zsidó családban töltött gyermekkorában játszott:

„Úgy döntöttem, hogy bat micvát tartok. Úgy éreztem, hogy az összes zsidó barátomnak volt bar és bat micvája. Én zsidó vagyok, nekem is kell egy bat micva. Úgy értem, ez vagyok én.

„Nem voltak barátaim akkor, amikor eldöntöttem, hogy megteszem. De volt a családnak egy reform rabbi ismerőse, aki szerzett nekem kazettákat, és azokról a megtanultam az összes imát, és mindent, amit meg kellett tennem, és bár nem voltak barátaim, akiket meghívhattam volna, a közvetlen családomat beengedte a templomába, és bat micvát tartott nekem. És aztán volt egy buli.”

„Azt hiszem, amikor láttam a ‘Hegedűs a háztetőn’-t, akkor értettem meg, hogy ez körülbelül az a terület, ahonnan a családom származik. Olyan gyönyörűnek tűnt számomra, az összes hagyomány meg ilyenek. Beszereztem magamnak sábeszi gyertyákat, és péntekenként egy darabig a hálószobámban tartottam egy kis szombatfogadást. A családom csak annyit mondott, hogy „oké”. Nem tartott sokáig, de ez volt az az időszak, amikor csak tanulni akartam.

A Jóbarátok készítője szégyelli, hogy nem volt kellően „sokszínű” a sorozat

Marta Kauffmann amerikai-zsidó forgatókönyvíró elmondása szerint George Floyd megölése után döbbent rá, hogy „ő is része a rendszerszintű rasszizmusnak”.