A Jóbarátok készítője szégyelli, hogy nem volt kellően „sokszínű” a sorozat

A Jóbarátok társalkotója, Marta Kauffman elismerte, hogy most már „szégyelli” magát amiért a sorozat nem volt elég „sokszínű”, és 4 millió dollárt adományoz egy bostoni afrikai és afroamerikai tanulmányok tanszéknek, hogy jóvátegye a történteket.

A 90-es évekbeli sorozatot évek óta kritizálják, amiért a New York-i hetero, fehér karakterekre koncentrált – írja az Insider.

Kauffman a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy eredetileg „nehéznek és frusztrálónak” találta a kritikát, de az elmúlt években, George Floyd 2020-as, egy minneapolisi rendőr által elkövetett meggyilkolása után megváltoztatta a véleményét.

„Azután, ami George Floyddal történt, kezdtem el birkózni azzal, hogy olyan módon járultam hozzá a rendszerszintű rasszizmusban, aminek soha nem voltam tudatában”

– mondta Kauffman. „Ez volt az a pillanat, amikor elkezdtem megvizsgálni, hogy milyen módon vettem részt benne. Akkor tudtam, hogy korrigálnom kell.”

Kauffman folytatta:

„Az elmúlt 20 évben sokat tanultam. A bűntudat beismerése és elfogadása nem könnyű. Fájdalmas a tükörbe nézni. Szégyellem, hogy 25 évvel ezelőtt nem tudtam jobban”.

A televíziós producer elmondta, hogy 4 millió dollárt ajánl fel alma materének, a Brandeis Egyetemnek. Az alapból egy Afrikát és az afrikai diaszpórát tanulmányozó tudóst fognak támogatni, és segíteni fogják a tanszéket abban, hogy több szakértő tudóst és tanárt tudjon toborozni, valamint új lehetőségeket biztosítsanak a már meglévő hallgatóknak.

„Úgy érzem, végre sikerült valamit változtatnom” – mondta Kauffman.

„Mostantól kezdve minden produkciómban biztosítani akarom, hogy tudatosan alkalmazzak színesbőrű embereket, és aktívan keresem a fiatal színesbőrű írókat. Mostantól másképp fogok cselekedni. És akkor tehermentesnek fogom érezni magam

– jelentette ki a forgatókönyvíró.

2020-ban Kauffman az ATX TV Fesztiválon tartott panelbeszélgetésen azt mondta, hogy „nem tett eleget” a faji sokszínűség előmozdításáért a sorozatban.

Amikor azonban arról kérdezték, hogy miért nem foglalkozott a kérdéssel a tavaly megjelent Jóbarátok különkiadás során Kauffman azt mondta az LA Timesnak, hogy nem ez volt a megfelelő fórum.

David Schwimmer és Lisa Kudrow, akik Ross és Phoebe szerepét játszották a sorozatban, az elmúlt években interjúkban is foglalkoztak a sokszínűség hiányával.

Schwimmer 2020-ban a Guardiannek azt mondta, hogy „évekig kampányolt azért, hogy Ross színesbőrű nőkkel randizzon”, míg Kudrow ugyanebben az évben a Sunday Timesnak azt mondta, hogy a sorozatot inkább a forgatási időszak „időkapszulájaként” kellene nézni, mint visszamenőlegesen kritizálni.

Douglas Murray: „Ma több rabszolga van, mint a 19. században”

A brit író szerint igazságtalan úgy tenni, mintha csak a Nyugaton lett volna rabszolgaság.