A világ vezető politikusai búcsúztak Gorbacsovtól

Az életének 92. évében meghalt Mihail Gorbacsov halála után számos nemzetközi vezető fejezte ki kedd éjjel és szerda hajnalban részvétét és emlékezett meg a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök legmélyebb részvétéről biztosította az elhunyt családját. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy az elnök szerdán részvéttáviratot küld Gorbacsov hozzátartozóinak.

„A könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett”

– méltatta az elhunytat Joe Biden amerikai elnök.

„Úgy hitte, hogy a glasznoszty és a peresztrojka – a nyilvánosság és az átépítés – nem csak jelszavak, hanem az előrevezető utat jelentik a Szovjetunióban élők számára az elszigeteltség és a nélkülözés hosszú évei után”

– tette hozzá Biden.

Az amerikai elnök kivételes vezetőnek nevezte Gorbacsovot, aki képes volt elképzelni egy másfajta jövőt, és egész karrierjét feltette az elérésére.

„Az eredmény egy biztonságosabb világ volt, és nagyobb szabadság emberek milliói számára” – jegyezte meg.
Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök rámutatott, hogy

„Putyin ukrajnai agressziójának idején” Gorbacsovnak a „szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű”.

Emmanuel Marcon francia elnök „a béke embereként” jellemezte az elhunyt politikust, „akinek döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt”.

„Az Európa békéje iránti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket”

– hangsúlyozta Macron.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan vezetőként írta le Gorbacsovot, akiben megbíztak, és akit tiszteltek. Emlékeztetett, hogy a politikus kulcsszerepet játszott a hidegháború lezárásában és a vasfüggöny felszámolásában.

„Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Örökségét nem fogjuk elfelejteni”

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Gorbacsov „megváltoztatta a történelem irányát”, és „mindenkinél többet tett a hidegháború békés lezárásáért”, miközben „a tárgyalás, a reform, a transzparencia és a lefegyverzés útját követte”.

Kisida Fumio japán miniszterelnök aláhúzta: Gorbacsovnak „fontos szerepe volt Európa második világháború utáni megosztottságának, valamint Kelet és Nyugat szembenállásának felszámolásában”.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő szerint Gorbacsov „a melegség, a remény, az elszántság és a roppant bátorság embere volt, aki egy mélyen megosztott világban az együttműködés és az egység eszméjét képviselte” – tette hozzá.

„Halálával a 20. század egyik valódi óriását veszítettük el” – jegyezte meg.

Jichák Herzog izraeli elnök a 20. század egyik legrendkívülibb alakjaként emlékezett meg az elhunyt politikusról. „Bátor és látnoki vezető volt, aki korábban elképzelhetetlen módokon alakította világunkat”

– fűzte hozzá.

Gorbacsov a Szovjetunió első és utolsó elnöke, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt. A reformer politikus 1990-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az ő nevéhez fűződik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesítésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió felbomlásában is.

Kohncast: Nukleáris Közel-Kelet nyugati pénzből?

A Kohncast legújabb adásában körbejárjuk a küszöbön álló atomalku eddig nyilvánosságra került részleteit, és az erre adott izraeli reakciókat.