Többségbe kerültek az arabok az 1967-es határok között

Az arabok többségbe kerültek Izrael, Ciszjordánia és Gáza területén összességében – jelentette a katonai rádió kedden.

A rádiónak nyilatkozó Arnon Szofer professzor szerint

Izraelben és az 1967-ben visszafoglalt területeken összességében jelenleg mindössze 46-47 százalékban élnek zsidók,

noha a hivatalosan nem zsidónak tekintett (általában apai ágon zsidó származású), de nem arab nemzetiségű izraeli állampolgárokkal együtt jelenleg 49,84 százalékban lakják nem arab izraeliek a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területet.

Szofernek a Haarec című újságban ezen a héten közzé tett írása szerint

Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben együtt 2022-ben mintegy 7 millió 454 ezer zsidó él, miközben 7 millió 503 ezret számlál a már többségbe került arab lakosság.

Az arabok közül

2 millió 256 ezren a Gázai övezetben, 3 millió 244 ezren Ciszjordániában, és 2 millió 3 ezren az 1949-es tűzszüneti vonalakon belüli Izraelben élnek.

Izrael 1967 előtti területén mintegy 400 ezren vannak a se nem arab, se nem zsidónak tekintett lakosok, és újabb 400 ezren egyéb csoportok, vendégmunkások a Távol-Keletről, munkavállalási engedély nélkül Izraelben dolgozó európaiak, afrikai menekültek.

Az utóbbi években a zsidó lakosság az ultraortodoxok egyre növekvő aránya a zsidó nők átlagosan több gyereket szülnek, az arabok mégis többségbe kerültek, mert társadalmuk nagyobb arányban fiatal. Míg a zsidóknál ezer lakosra több mint 5 halálozás jutott, a palesztinoknál kevesebb idős él, és ezért ezer főből kevesebb, mint három vesztette életét.

Ez a térség a professzor szerint már ma, mintegy 15 millió lakosával a nyugati világ legsűrűbben lakott területe lett, de 2065-re 31 millióan élnek majd ott a jelenlegi számítások szerint.

Az arabok és a zsidók aránya azért az egyik legfontosabb kérdése az izraeli politikának, mert ha az 1967-ben visszafoglalt területeket az ott élő arab lakossággal együtt annektálnák, akkor a demokratikus állami felépítés megőrzésével az ország elveszíthetné zsidó jellegét.

Háború és béke az olajfák alatt

“A népek mindig bölcsen cselekszenek, miután minden más lehetőséget kimerítettek.” – Seres Attila írása