Sóletfesztivállal és telt házas filmzene koncerttel kezdődött a Zsinagógák Hete

Több ezren látogattak el vasárnap az idei Sóletfesztiválra, a Budai Parkszínpadra.

Augusztus 28-án egy a verőfényes nyárvégi vasárnapon kezdődött a Zsinagógák Hete rendezvénysorozat, melyet a már hagyományosnak mondható Sóletfesztivál nyitott Újbudán, a Budai Parkszínpad közelében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Az esemény délelőttjén a kisebbeknek kedveztek, fellépett a Kalap Jakab zenekar, majd a Babka Báb előadása varázsolta el a gyermekeket — írja a zsido.com.

Egy kis pihenő után a Hot Jazz Band adott teltházas koncertet. A napot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg:

„A programsorozat kezdete egybeesik elul hónap első napjával. Ebben a hónapban felkészülünk ros hásánára, arra a napra, amikor Isten meghozza ítéletét a világ minden teremtménye fölött, a zsidók pedig elfogadják Istent királyuknak. Rendkívüli alkalom ez arra, hogy önvizsgálatot tartsunk és elmélyítsük emberi kapcsolatainkat – és ez utóbbira a Sóletfesztivál egy remek lehetőség, hiszen itt közösen éljük meg a zsidóságot”

– mondta Köves Slomó, aki beszéde végén meg is szólaltatta az ünnep elmaradhatatlan kellékét a sófárt.

A Zsinagógák Hete egy tizenegy napig tartó kulturális, szórakoztató és hitéleti rendezvénysorozat, amely Debrecenben zárul, ahol Faigen Sámuelt avatják majd rabbivá neves külföldi vendégek jelenlétében, illetve megnyílik a helyi Zsidóház is.

„A Sóletfesztivál mára a hazai zsidó közösség egyik leglátogatottabb eseménye lett, és ahogyan az azt követő Zsinagógák Hete is, segít szélesre tárni a hazai zsidó közösség kapuit, betekintést enged egy – amúgy sokszor tévesen zértnak gondolt – közösségbe a gasztronómia és kultúra segítségével. Ezért is tartom rendkívül fontosnak mind a két rendezvényt és nagyon jó volt látni tegnap, hogy a korábbiaknál is többen eljöttek. Óriási élmény és megtiszteltetés volt számomra, hogy végre sok tanulótársammal is személyesen találkozhattam”

— mondta el Megyeri Jonatán rabbiblogger, aki hozzátette, hogy az őszi nagyünnepek után tervez majd rendszeres élő beszélgetéseket és tanulásokat is.

A járványt követően a tavalyi évben költözött át a fesztivál a Kazinczy utcából Újbudára, mert túl szűkösnek bizonyult már a belvárosi tér. A sólet (jiddisül: csólent) iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt: hosszan kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy a különleges babból készült, sült ételeket megkóstolhassák, idén magyar, izraeli, líbiai és vegán típusokból válogathattak.

„Közel tízezer adag sólettel készültünk, ami a nap végére el is fogyott. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, így az idén hetedik alkalommal megrendezett fesztivál valódi örömünnep, és talán az eddigi legsikeresebb gasztronómiai és kulturális programunk volt”

– tudtuk meg Erdős Judittól, az EMIH vezető rendezvényszervezőjétől.

Nézze meg, milyen volt a Sóletfesztivál (2022)

Augusztus 28-án egy a verőfényes nyárvégi vasárnapon kezdődött a Zsinagógák Hete rendezvénysorozat, melyet a már hagyományosnak mondható Sóletfesztivállal nyitott Újbudán a Budai Parkszínpad közelében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A napot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg. Az esemény délelőttjén a kisebbeknek kedveztek, fellépett a Kalap Jakab zenekar, majd a Babka Báb előadása varázsolta el a gyermekeket.

A fesztiválon kóstolhatott izraeli sólet merőben eltér az itthon ismert változattól, hiszen fehérbabból, marhából és krumpliból állt, melyeket a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyeztek az edénybe, majd alacsony hőfokozaton hosszú ideig sütötték. Izraelben egyébként fellelhető a csirkehús is a sóletben, ez annak köszönhető, hogy régen nem állt rendelkezésre kellő mennyiségben marhahús és ez a szokás eyes háztartásokban máig is fennmaradt, sőt, hummuszos sólet is van, azért ez elég bizarrul hangzik… A líbiai sóletben csili, koriander, fahéj, gyömbér és kurkuma, míg a vegánban csicseriborsó, aszalt gyümölcs és lencse is volt. Igaz, hogy a gasztroünnep fő attrakciója a sólet volt, azonban a falafel és a kürtőskalács sem hiányzott a repertoárból.
A kisebbek az előadások után birtokba vették a számukra kialakított füves játszórészt, illetve szinte egyszerre rohamozták meg az ugrálóvárat. Volt „Kérdezd a rabbit” stand is, ahol az EMIH rabbijaitól lehetett érdeklődni a zsidó életről és szokásokról, na, meg persze tfilint is lehetett rakni.

A CTeen is képviseltette magát a fesztiválon, Tzemmy és Sophie Bassman, illetve a kis Menny személyében és nem is csoda, hogy Szilánk Zsuzsával, a Maimonidész Gimnázium igazgatónőjével is ennél a standnál találkoztunk.

„Nagyon szeretek ilyenkor találkozni a szülőkkel és gyerekekkel, mert teljesen kötetlenül tudunk itt beszélgetni és nem az iskola a fő téma, leendő diákjaink meg láthatják, hogy milyen nagy az összhang a tanárok és tanulók között, hiszen ebben az évben a maimós diákok is kivették a részüket a feladatokból, ők osztogatták az iskola szóróanyagát”

— mesélte Szilánk Zsuzsa, aki azt is elmondta, hogy öröm számára látni, hogy milyen ütemben nő évről évre a fesztiválra látogatók száma.

Természetesen a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat munkatársai is mindig jelen vannak ha jó ügyről van szó, most éppen pénzbeli adományokat gyűjtöttek rászoruló gyermekek iskoláztatásának hozzájárulásához. Több mint négyszázan töltötték ki a CEDEK totóját, illetve bemutatták Népkonyhájuk, Nevelőszülői Hálózatuk és adományboltjuk tevékenységét is.

A napot a Sóletfesztivált záró, azonban a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot megnyitó zsidó filmzene-koncert tette teljessé, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, melyen több, mint hétszázan vettek részt.

Augusztus 31-én Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek. A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Ekkor tartják a Debrecenben működő Faigen Sámuel rabbiavatását is neves külföldi vendégek jelenlétében.

A programokról részletesen a zsinagogakhete.hu oldalon olvashatnak.

Sóletfesztivállal és filmzene koncerttel kezdődik idén a Zsinagógák Hete

Augusztus 28. és szeptember 7. között változatos kulturális, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, különböző fővárosi és vidéki helyszíneken.