Sóletfesztivállal és filmzene koncerttel kezdődik idén a Zsinagógák Hete

Zsidó filmzenei válogatás a Dohnányi zenekar előadásában és a már hagyományosnak számító Sóletfesztivál is szerepel az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség idei, Zsinagógák Hete rendezvénysorozatának programjában – olvasható a rendezvény lapunknak eljuttatott sajtóközleményében. 

Augusztus 28. és szeptember 7. között változatos kulturális, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, különböző fővárosi és vidéki helyszíneken, illetve megnyitják a megújult Vasvári Zsinagógát és a debreceni Zsidóházat is.

Igazi családi programmal, a Sóletfesztivállal nyitja meg augusztus 28-án, a Budai Parkszínpadon a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot, az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség. A látogatók ízelítőt kaphatnak három ország (Magyarország, Izrael, Líbia) hagyományos
sóletjéből, lesz vegán sólet, és kóser édességeket is kóstolhatnak.

A legkisebbeket a színpad melletti zöld területen ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várják. Koncertet ad a Kalap Jakab és a Hot Jazz Band zenekar, valamint zsidó meséket ad elő a Babka-báb társulat.

„Immár hetedik alkalommal rendezzük meg a Sóletfesztivált Budapesten, melyre mindenkit várunk, akit érdekel a zsidó kultúra és gasztronómia, és egy tartalmas napot szeretne eltölteni a családjával. Ezzel a fesztivállal is szeretnénk megmutatni, hogy a zsidóság nyitott, befogadó, folyamatosan fejlődő közösség, amely ugyanakkor büszkén őrzi hagyományait”

– mondja Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Augusztus 28-án este a Budai Parkszínpadon rendezik meg a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjét, amelyen ezúttal zsidó témájú vagy zsidó szerzők által komponált filmzenék csendülnek fel.

„Nagyon örültünk a felkérésnek, én már csak azért is, mert több, mint tíz évig dolgoztam Izraelben különböző zenekaroknál, és az izraeli nagykövetséggel is vannak közös projektjeink. A mostani műsorunkban hallható lesz a West Side Story és a Hegedűs a háztetőn John Williams-féle feldolgozása, és felújítottuk több, már korábban is játszott darabunkat, mint például az Exodust. De lesznek tőlünk korábban még nem hallott filmzenék is” – mondja Hollerung Gábor, a Dohnányi Zenekar karmestere.

A Zsinagógák Hete programsorozatában, augusztus 31-én, Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek.

A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad.

Debrecenben Faigen Sámuel rabbi avatását is ekkor tartják meg, neves külföldi vendégek jelenlétében.

A programokról részletesen a www.zsinagogakhete.hu oldalon olvashatnak.

Fotó: Merész Márton/168

Mengele leleplezésével indította az idei könyvfesztivált az EMIH új kiadója

Hiánypótló és izgalmas könyveket ígér a Könyv Népe Kiadó.