Tényleg győzni fognak a republikánusok ősszel?

„Ha az összes republikánus jelölt azzal indul, hogy mit tett a baloldal Amerikával kevesebb mint két év alatt, és szisztematikus korrekciót kínálnak, akkor nyerni fognak. Ha beleragadnak a 24 órás hírciklusba, akkor elbuknak.”

A késő tavaszi forgatókönyv, miszerint a GOP hatalmas győzelmet arat – 1938-hoz, 1994-hez vagy 2010-hez hasonló történelmi méretekben -, most bizonytalannak tűnik. A baloldal azzal büszkélkedik, hogy most már van esélye megtartani a képviselőházat, és még jobbak az esélyei a szenátus feletti ellenőrzés megtartására. A közvélemény-kutatások mindenhol eltérnek. Hol a republikánusok vezetnek, hol a demokraták. A közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos általános tapasztalat az, hogy azokat gyakrabban baloldali intézmények végzik, és úgy alakítják át őket, hogy a demokrata „lendületet” mutassák – kezdi Victor Davis Hanson.

A szerző megjegyzi, hogy a 2016-os közvélemény-kutatási összeomlás óta – amikor a legtöbb közvélemény-kutatás Hillary Clinton választási kollégiumi földcsuszamlását mutatta – kevéssé nyerték vissza a hitelességüket.

„A félidős választások előtt Biden egy tollvonással 300 milliárd dollárnyi diákadósságot enged el – mit sem törődve azokkal a kötelességtudókkal, akik törlesztették hitelüket, vagy azokkal, akik nem jártak egyetemre, de most fizetni fognak azokért, akik igen. Ha az infláció 8,5 százalékkal halad a tavaly júliusi árakhoz képest, a Fehér Ház szédelegve jelenti be, hogy az infláció „nulla”, mert nem emelkedett 9,1 százalékkal a 2021-es árakhoz képest – ahogy júniusban történt. A propaganda ellenére a republikánusok mégis magabiztosnak tűnnek Joe Biden siralmas 40 százalékos népszerűségi mutatója és még kevésbé népszerű programja miatt. A bűnözés elszabadult. Biden háborút indított az energiatermelés ellen, és szándékosan megnövelte a gázárakat. A külpolitika romokban hever. A faji kapcsolatok ijesztőek. Történelmileg az elnököket az első félidős választásokon elverik.

Szóval, republikánus cunami kellene, hogy legyen. De lesz-e?”

– teszi fel a kérdést a történész.

A szerző szerint ha az összes republikánus jelölt azzal indul, hogy mit tett a baloldal Amerikával kevesebb mint két év alatt, és szisztematikus korrekciót kínálnak, akkor nyerni fognak. Ha beleragadnak a 24 órás hírciklusba, akkor elbuknak.

„Úgy tűnik, a konzervatívok nem veszik észre a jelenlegi baloldali stratégiát. Ez furcsa, hiszen az orosz összejátszás-csalás és a pszichodramatikus ukrán telefonhívás-gyanúsítás óta változatlan. A baloldali stratégia két pilléren nyugszik: az FBI rajtaütés Donald Trump otthonán, a január 6-i „lázadás” utáni nyomozás – és mindkettőről szelektív napi kiszivárogtatás.

Körülbelül minden héten, a tömeges figyelemelterelés érdekében Joe Biden siralmas teljesítményéről, egy újabb „bombahírt” és „a falak bezárulnak” igazságügyi minisztériumi vagy FBI-szivárogtatást hallunk az alázatos médiában.

A 24 órás ciklusokban többet fogunk hallani arról, hogy Donald Trump állítólag hogyan lopott el „nukleáris titkokat”!

És „jól értesült, de névtelen források ragaszkodnak” ahhoz, hogy Trump emléktárgyakat próbál eladni. Vagy Trump megpróbálja elrejteni a január 6-i bizonyítékokat az otthonában? A január 6-i bizottság folytatni fogja a tanúk beidézését és megdobálását a vádemeléssel, az elfogult washingtoni esküdtszék előtti biztos elítéléssel és a nyomasztó jogi számlákkal való fenyegetőzéssel” – írja Hanson.

A történész szerint a cél az, hogy a rajtaütés és a képviselőházi vizsgálat között el kellene felejteniük az amerikaiaknak a megfizethetetlen benzint és élelmiszert, a veszélyes amerikai városokat, a határon özönlő több mint 3 millió embert és az afganisztáni bukást.

„Ha azonban a republikánusok egy koherens nemzeti cselekvési tervet terjesztenek elő a Biden előtti Amerika visszaállítására, ha Donald Trump pozitívan a nemzeti ügyekre összpontosít, és nem kapja be a csalit, hogy a vele szemben elkövetett sérelmek megszállottja legyen, és ha a konzervatívok ezúttal felkészülnek arra, hogy megelőzzék a tömeges baloldali szavazatgyűjtést, akkor elérik a kiütéses győzelmet. De ez nagyon sok ha. És közben az idő egyre fogy” – írja Hanson.

Az évszázad legrosszabb üzlete

Úgy tűnik az amerikai külügyi tárgyalók nem tudják, hogyan kell okos üzletet kötni, mert az iráni atomalku teljesen érthetetlen amerikai szempontból.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.