Az évszázad legrosszabb üzlete

Az Iszlám Köztársaság továbbra is a terrorizmus leghalálosabb állami támogatója a Közel-Keleten, a palesztin Iszlám Dzsihád Izrael elleni rakétatámadásaitól kezdve Hadi Matar Salman Rushdie meggyilkolásának kísérletéig. Mindez nem lenne olyan ijesztő, ha a javasolt megállapodás nem ígérne közel egymilliárd dollárt Irán kasszájába, vagy ha arra kényszerítené Iránt, hogy hagyjon fel a térség más államai elleni támadásaival – vagy ha valóban megakadályozná Iránt abban, hogy atomfegyvert fejlesszen. Tragikus módon Biden új iráni megállapodása mindhárom kérdésben kudarcot vall – kezdi James Sinkinson a JNS oldalán. 

A szerző szerint az amerikai tárgyalófeleknek fogalmuk sincs arról, hogyan kell okos alkut kötni. Hat szabályt sorol fel, amit be kellene tartania az amerikaiaknak.

Első szabály: Egyetlen üzlet sem jön létre, ha nem beszélsz közvetlenül a döntéshozóval.

„Sajnos Irán – az Egyesült Államokkal szembeni bizalmatlansága miatt – arrogánsan elutasítja még azt is, hogy amerikai tisztviselőkkel tárgyaljon a szobában. Már csak ennek az előfeltételnek is arra kellett volna késztetnie az amerikaiakat, hogy elálljanak a tárgyalásoktól. Ehelyett az Egyesült Államok szelíden hagyja, hogy az Európai Unió tagjai és elsősorban Mihail Uljanov orosz megbízott ismertesse az amerikai követeléseket” – olvasható a cikkben.

Sinkinson szerint elég abszurd, hogy Oroszország a vezető tárgyaló fél, aki az amerikai biztonsági érdekeket képviseli Iránnal szemben. Ez szerinte olyan balekos felállás, hogy úgy olvasható, mint egy rossz fikció.

Második szabály: Soha ne köss alkut olyannal, aki azt állítja, hogy nincs szüksége alkura.

Egy iráni vezető most mondta a Reutersnek (névtelenséget kérve), hogy „nem sietünk” a 2015-ös iráni atomalku felújításával.

„Eladjuk az olajunkat, ésszerű kereskedelmet folytatunk sok országgal, beleértve a szomszédos országokat is, vannak barátaink, mint Oroszország és Kína, amelyek mindketten ellentétben állnak Washingtonnal … a [nukleáris] programunk halad előre. Miért kellene visszavonulnunk?”

„Irán pontosan azért virágzik, mert az Egyesült Államok enyhítette az ellene hozott szankciókat, ami ostoba módon aláássa a saját tárgyalási befolyásukat. ” – írja a szerző, aki szerint Irán hülye lenne komolyan tárgyalni.

Harmadik szabály: Ne hajszoljunk olyan alkut, amelynek tárgyalásai túl sokáig elhúzódnak.

„Az Egyesült Államok közel 17 hónapja kétségbeesetten próbálja újraéleszteni Barack Obama elnök Iránnal kötött, régóta halott JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) megállapodását. Nagyjából havonta kiszivárog a hír, hogy „küszöbön állhat a megállapodás”. De a Biden-csapatnak tudnia kellene, hogy a megállapodások nem javulnak idővel. Sőt, minél tovább tartanak a tárgyalások, annál naivabbnak és hiszékenyebbnek tűnnek az amerikaiak. Néha a legjobb alku az, ha nincs alku. A jó tárgyalók mindig felkészültek arra, hogy elálljanak a megállapodástól. Ez az idő már elmúlt” – fejti ki a szakértő.

Negyedik szabály: Ne köss alkut olyan emberekkel, akik támadnak téged.

„Azok, akik békét akarnak, békeajánlatokat tesznek. Az irániak nem mutatják jelét annak, hogy békét akarnak, és nem tesznek kompromisszumos ajánlatokat. Sőt, továbbra is támadják az amerikai érdekeket és barátokat” – jegyzi meg a cikk.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma éppen ezen a héten emelt vádat az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik tagja ellen. IRGC-t azzal, hogy John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo volt külügyminiszter meggyilkolására készült. Egy Salman Rushdie író megölésére vonatkozó iráni fatvát követően Hadi Matar a múlt héten megpróbálta halálra késelni Rushdie-t. Az iráni állami média dicsérte a tettet. Irán továbbra is gyilkosságokat, emberrablásokat és terrort tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen (beleértve a palesztin Iszlám Dzsihád palesztinai rakétatámadásait Izrael ellen e hónap elején).

„A Biden-féle iráni megállapodás jelenlegi feltételei nem követelik meg Irántól, hogy hagyjon fel az ilyen terrorista magatartással. Mi a fenéért nem?”

-teszi fel a kérdést Sinkinson.

Ötödik szabály: Ne köss üzletet olyan emberekkel, akik folyton a céltáblákat mozgatják.

Minden alkalommal, amikor az Egyesült Államok azt hiszi, hogy közel van a megállapodáshoz, Irán új követelésekkel emeli a tétet.

Hatodik szabály: Ne köss olyan alkut, amely nem felel meg a minimális követelményeknek.

„Biden számos alkalommal megígérte az amerikai közvéleménynek, az Öböl menti arab államoknak és szövetségesünknek, Izraelnek, hogy bármilyen új iráni megállapodás meg fogja akadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert építsen. Az eredeti JCPOA azonban nem garantálta ezt, és a Biden-csapat soha nem jelentett be ilyen feltételeket az új változathoz. Bidennek meg kell magyaráznia, miért kellene olyan megállapodást kötni, amely kifejezetten lehetővé teszi Irán számára, hogy atombombát fejlesszen ki” – írja Sinkinson.

„Röviden, a jelenlegi iráni megállapodás három okból rossz megállapodás: Nem követi a legjobb tárgyalási gyakorlatokat, arra kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy számos kérdésben a rövidebbet húzzák, és nem biztosítja az Egyesült Államok érdekeit egy nukleáris és terrormentes Irán felé” – zárja a szerző.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.