Izraelnek kutyás terrorelhárító egysége is van

Az Izraeli Kutyás Egység, az Okec – עוקץ – „fullánk” a határrendőrség Jámám terrorelhárító egységéhez tartozik. Tagjai – a rendőrkutyák és gazdáik – számos veszélyes bevetésen mutatták meg rendkívüli képességeiket és mentették meg akár saját életük árán is sok izraeli állampolgár életét. Éppen az elmúlt hetekben történt, hogy egy kilencéves rendőrkutyát sechemi (Nablusz) arab terroristák megöltek egy bevetés során. Az Izraelért az életüket áldozó négylábúaknak külön temetője van – írja az Arutz 7 alapján a zsido.com

A kutyák közül a legtöbb belga juhász, másnéven Malinois fajtájú. Csehországban vásárolják őket egyenként több mint 17 ezer sékel (1,9 millió forint) értékben. Korábban német juhászkutyákat és rottweilereket alkalmaztak.

Az állatokat Izraelben képzik ki hosszas és fáradságos munka során, melynek hossza négy hónap és egy év között van.

A kutyák a feladataikat játéknak fogják fel, melynek végén jutalmat kapnak: labdát vagy valamilyen finom falatot.

Azon a bázison, ahol a kutyákat kiképzik, más állatok is laknak. Ennek az a célja, hogy a kutyákban közömbösséget fejlesszenek ki más állatokkal szemben, akikkel esetleg találkozhatnak egy-egy bevetés során.

A drogok és fegyverek keresésére használt kutyák közül az egyik korábban sok erőszakot elszenvedett állat volt. A határrendőrség egykori tisztje meglátta és javasolta az egységnek, hogy képezzék ki. Miután az állat megkapta az őt illető szeretetet, figyelmet és törődést, valóban kiváló rendőrkutyának bizonyult.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A kép illusztráció. Forrás: Wikimedia commons

Trump tényleg kitüntetheti az ISIS-vezér elleni akcióban részt vevő kutyát

Conan lehet 1943 óta az első harci kutya, aki katonai kitüntetésben részesülhet.