UnHerd: Politikai földindulás készülődik Németországban

A koalíciós kormány nem tudja, mit akarnak a választók – írja Ralph Schoellhammer az UnHerd oldalán. 

Március végén Németország zöld alkancellárja arra kérte a német népet, hogy takarékoskodjanak az energiával, ahol csak tudnak: „Minden megtakarított kilowatt energia segít”, és ezt a kérést júniusban, az európai energiaválság közeledtével megismételte.

Mindeközben az ország bezárta az atomerőműveit és már más európai államok és a német ipar is felszólította őket, hogy tartsák őket üzemben, a kormány egyelőre nem hajlandó felülvizsgálni eredeti terveit.

„A szociáldemokraták, zöldek és liberálisok alkotta koalíciós kormány úgy tűnik, nincs kapcsolatban a választói bázissal, amely a közelmúltban drámai módon az atomenergia-barát irányba mozdult el. Több felmérés is kimutatta, hogy a németek legalább 60%-a szeretné elhalasztani az atomerőművek kivezetését, beleértve a Zöldek támogatóinak meglepő, 61%-os többségét is” – írja az osztrák közgazdász.

A szerző szerint politikusaikkal ellentétben úgy tűnik, hogy az átlagos németek jobban átlátják az országot fenyegető szörnyű gazdasági kilátásokat. A jövő évre előre jelzett energiaárak napról napra rekordokat döntenek, hiszen már több mint 700 eurót tettek ki MWh-ként – szemben a 2010 és 2020 közötti 45 eurós átlaggal.

„Az energiahiány okozta problémák pedig kezdenek elterjedni, és más problémák is súlyosbítják őket: Franciaország atomerőműveinek rendelkezésre állása jelenleg 50% alatt van, a szélerőművek előrejelzései pedig olyan alacsonyak, hogy a turbinák nem lesznek képesek betölteni a hiányt.”

A közgazdász szerint optimistának kell lenni ahhoz, hogy az infláció kétszámjegyű szám alatt maradjon.

Júliusban a PPI éves szinten 37%-kal emelkedett, ami újabb negatív rekordot jelent a német gazdaság számára. Ezzel párhuzamosan a német átlagemberek megtakarításai kimerülnek, mivel egyre több háztartásnak kell megbirkóznia az emelkedő árakkal.

„Ha mindezt kombináljuk az euróövezetben várható recesszióval, Németország tökéletes gazdasági viharral néz szembe.

Nem meglepő, hogy a német kormánynak – vagy legalábbis egyes részeinek – egyre nagyobb politikai költségei is vannak. Úgy tűnik, hogy csak a Zöldek vannak kivonva a negatív közvélemény-kutatási trendekből. Olaf Scholz szociáldemokratái viszont 25%-ról 19%-ra estek vissza, és messze lemaradtak a konzervatív ellenzéktől, amely 28%-ot szerezne, ha ma tartanák a választásokat” – írja Schoellhammer.

„Németországban a következő naptári év átlag alatti termést, műtrágyahiányt és növekvő élelmiszerárakat ígér. Az életszínvonal csökkenni fog. Várhatóan ugyanez fog történni Olaf Scholz szavazatszámával is” – zárja a közgazdász.

Hazudós Robert

„A német energiaválság új fokozatba kapcsolt, összeomlani látszik a zöld hazugságok kártyavára” – írja véleménycikkében Krisztina Koenen.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.