Szabadon engedték a Kelet-Ukrajnában elfogott izraeli hadifoglyot

Egy izraeli hadifoglyot engedtek szabadon az oroszbarát szeparatisták csütörtökön Oroszországnak, ahol várhatóan engedélyezik, hogy visszatérjen Izraelbe – írja a Jerusalem Post. 

Csütörtökön szabadon engedték Vlagyimir Kozlovszkij izraeli-ukrán állampolgárt, akit a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok hadifogságba ejtettek – jelentette az izraeli média.

A 40 éves férfit a Luhanszki Köztársasági Hadsereg fogságba ejtette, miután a Kelet-Luhanszkban állomásozó egysége nehéz orosz tüzérségi sortűzbe került.

A szakadár mozgalom csütörtökön engedte szabadon Oroszországba, ahonnan várhatóan visszatérhet Izraelbe.

Az orosz média azt állította, hogy Kozlovszkij együttműködött velük a fogságban, és megengedték neki, hogy zsidó vallását gyakorolja, miközben az oroszbarát erők fogságában volt.

Kozlovszkij, aki több éve Ukrajnában él feleségével és gyermekével, elmondta, hogy az ukrán hatóságok őrizetbe vették és besorozták, annak ellenére, hogy diplomáciai igazolást kapott, amely lehetővé tette számára, hogy elhagyja a háború sújtotta országot.

„Találkoztam az izraeli konzullal, adtak egy igazolást, hogy elhagyhatom az országot, ők [az ukrán hatóságok] pedig feltartóztattak a határon” – idézte fel a luhanszki köztársasági katonaság által júniusban közzétett videóban.

A videóban Kozlovszkij megmutatta izraeli személyi igazolványát, és beszélt az elfogásához vezető eseményekről.

„Volt fegyverünk, de nem tudtuk, hogyan kell használni… Nem képeztek ki minket a harcra, és nem küldtek a harctérre”

– mondta Kozlovszkij. „Azt sem mondták el nekünk, hogy harcolni fogunk. Azt hittük, hogy Nyugat-Ukrajnában maradunk, amíg el nem értük a luhanszki régiót.”

„Üzeneteket kaptunk az oroszoktól, hogy jobb, ha megadjuk magunkat” – folytatta. „Mi katonák korábban is beszéltünk erről, de a parancsnokok megpróbálták megakadályozni ezeket a beszélgetéseket. Azt mondták nekünk, hogy ha megadjuk magunkat, halálra fognak kínozni minket. Jobb, ha nem adjuk meg magunkat élve”.

Az izraeli külügyminisztérium és a moszkvai izraeli nagykövetség hivatalos levelet küldött orosz kollégáinak, és megbeszéléseket folytatott velük, miután értesült a letartóztatásról.

A Zsidó Ügynökség vezetője: Az orosz zsidóság szorult helyzetben van

Doron Almog az elnöki tisztség átvétele utáni első interjújában elmondta, reméli, hogy Moszkva jogi csatája a szervezet ellen hamarosan lezárul.