Macron és a brit miniszterelnökjelölt már most szájkaratézik

Liz Truss külügyminiszter kijelentette számára kérdés, hogy a francia elnök „barát vagy ellenség”.

Emmanuel Macron „nagyképűséggel” vádolta Liz Truss-t, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Nagy-Britannia „vezetői ellenére” erős szövetségese Franciaországnak – írja a Telegraph.

A francia elnök azonban arra is figyelmeztetett, hogy ha Franciaország és Nagy-Britannia nem tudja megmondani, hogy barátok vagy ellenségek, „akkor komoly problémák felé tartunk”.

Kommentárja Liz Truss állításaira reagált, miszerint „a zsűri még nem döntött” arról, hogy a francia elnök barát vagy ellenség.

Macron azt mondta: ” Bárki is legyen az a személy, akit Nagy-Britannia következő vezetőjének tartanak, nekem nincsenek kétségeim. Nagy-Britannia Franciaország barátja. Tudja, bonyolult világban élünk. Egyre több illiberális demokrácia, tekintélyelvű demokrácia, egyensúlyhiányos hatalmak vannak. Ha nem vagyunk képesek a franciák és a britek között megmondani, hogy barátok vagy ellenségek vagyunk – a kifejezés nem semleges -, akkor komoly problémák felé tartunk.

„Ezért azt mondom, hogy a brit nép, az Egyesült Királyság barátságos, erős és szövetséges nemzet, függetlenül a vezetőitől, és néha a vezetői vagy a nagyzolásban elkövetett apró hibáik ellenére is”.

John Redwood, a volt kabinetminiszter Liz Truss mögé állt Emmanuel Macron elnökkel szembeni kritikájában, követelve, hogy a franciák tegyenek többet a Csatorna-csatornán átkelő migránsok megállításáért.

Redwood Thatcher egykori politikai egységének vezetője megvédte a külügyminisztert, miután bírálták, amiért azt mondta, hogy „a zsűri még nem döntött” arról, hogy Macron „barát vagy ellenség”.

A miniszterelnök megjegyzései azután hangzottak el, hogy a toryk vezetői figyelmeztettek, hogy Truss asszony megjegyzései „súlyos hibát” jelentenek, és az Egyesült Királyság és Franciaország kapcsolatának aláásásával fenyegetnek.

A csütörtök esti rendezvényen egy sor gyors kérdésre válaszolva Tuss asszony azt mondta, hogy ha megválasztják miniszterelnöknek, akkor a francia elnököt a „tettei, nem a szavai” alapján fogja megítélni. Ugyanerre a kérdésre Sunak azt mondta, hogy Macron „barát”.

Alistair Burt volt külügyminiszter egy tweetben azt mondta, hogy Truss asszony „kétségbeejtően súlyos hibát” követett el, és diplomatikusabb hangnemet kellett volna megütnie.

Liz Truss Jeruzsálembe költöztetné a brit nagykövetséget?

A konzervatív politikusnő Boris Johnsont követheti a miniszterelnöki székben.