Az oroszok elégetik a gázt, ami a németeknek ment volna

Miközben Európa energiaköltségei az egekbe szöknek, Oroszország nagy mennyiségű földgázt éget el egy finn határ közeli üzemben – derül ki a BBC News cikkéből.

Egy elemzés szerint a finn határ közelében lévő erőmű a becslések szerint naponta 10 millió dollár értékű gázt éget el.

A szakértők szerint a gázt korábban Németországba exportálták volna.

Németország brit nagykövete a BBC Newsnak azt mondta, hogy Oroszország azért égeti a gázt, mert máshol nem tudja eladni.

A Rystad Energy elemzése szerint naponta mintegy 4,34 millió köbméter gázt éget el a fáklya.

A gáz a Szentpétervártól északnyugatra fekvő Portovajában található új cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemből származik.

Az első jeleket, hogy valami nincs rendben, a közeli határon túli finn állampolgárok adták, akik a nyár elején nagy lángot láttak a horizonton.

Portovaja egy kompresszorállomás közelében található, az Északi Áramlat-1 gázvezeték elején, amely a tenger alatt szállítja a gázt Németországba.

A gázvezetéken keresztül történő szállítást július közepe óta korlátozzák, az oroszok műszaki problémákat okolnak a korlátozásért. Németország szerint ez pusztán politikai lépés volt Oroszország ukrajnai invázióját követően.

Június óta azonban a kutatók jelentős hőemelkedést észleltek a létesítményből, ami feltehetően a földgáz elégetéséből ered.

Bár a gázégetés a feldolgozóüzemekben gyakori – általában műszaki vagy biztonsági okokból -, a mostani égetés mértéke zavarba ejtette a szakértőket.

„Soha nem láttam még LNG-üzemet ennyit fáklyázni” – mondta Dr. Jessica McCarty, az ohiói Miami Egyetem műholdas adatokkal foglalkozó szakértője.

„Június körül kezdődött ez a hatalmas csúcs, és nem is múlt el. Nagyon rendellenesen magas maradt.”

UnHerd: Politikai földindulás készülődik Németországban

A koalíciós kormány nem tudja, mit akarnak a választók – írja Ralph Schoellhammer az UnHerd oldalán.