Radikális jobboldali pártvezér tör előre Izraelben

A Neokohn főszerkesztője

 

A november elsejére időzített parlamenti választások előtt hetente jelennek meg az újabb és újabb közvéleménykutatások Izraelben. Nem meglepő, hogy mindenkit lázban tart az esélylatolgatás, ugyanis az egy évig kormányzó Lapid-Bennett koalíció kormányra lépését megelőzően, de még akkor is, patthelyzet jellemezte a pártok mandátumkiosztását a 120 fős Knesszetben.

A jellemzően két nagy blokkra, a Netanjahut támogató és a Netanjahu ellenes bontható izraeli pártpaletta egyike is legfeljebb abban reménykedhet, hogy egy, maximum két fős többséggel tud majd koalíciós kormányt alakítani, ráadásul az ilyen szűk többség gyakran vezethet koalíciós válsághoz, amint azt a Lapid-Bennett kormány esetében is megtapasztalhattuk.

Az elmúlt hetekben megjelent közvéleménykutatások, melyeket -legalábbis heti rendszerességgel – csak a három hírcsatorna készít, rendre azt mutatták, hogy fej-fej mellett a két nagy blokk, néha a Netanjahu féle Likud vezette pártok szövetsége kerekedett felül egy mandátummal.

Igazi változást a tegnap közzétett kutatások hoztak, melyek mindegyike a radikális jobboldal vezéralakjának, a sokszor „balhés politikusként” nyilvántartott Itámár Ben Gvir pártjának, az Otzmá Jehuditnak jósol akár nyolc-kilenc mandátumot is.

Az Otzmá Jehudit természetesen szövetségese a Bezalel Szmotrics vezette Vallásos Cionizmus párt volna – a két párt korábban általában együtt mozgott a politikai színen – azonban Ben Gvir, érezve felemelkedésének szelét, egyelőre elzárkózik pártja és a Vallásos Cionizmus párt erőinek egyesítésétől, amire egyébiránt Benjamin Netanjahu is buzdítja a két feleket.

A radikális Ben Gvir felemelkedése mindenkit meglep, és bár az összesített eredmények alapján marad a patthelyzet, ha a tehetséges politikus folytatja menetelését – és növekvő népszerűsége esetleg a Netanjahu ellenesektől jönne, jelentősen megnőne érdekérvényesítő képessége a jobboldali kormányban.

A közvélemény-kutatások szerint egyelőre nincs elmozdulás a Netanjahu ellenes blokkban. A Benny Ganz és Gideon Száár által formált szövetség, a Nemzeti Egység azután sem tudott erősödni, mióta őket támogatja a politikába újonc korábbi vezérkari főnök, Gadi Eisenkot.

Nem meglepő, hogy Netanjahu az elmúlt napokban többször is beszélt Ben Gvir és Szmotrics pártja erőinek egyesítéséről. Ugyanis az utóbbi párt a mostani kutatások szerint nem ugorja meg a parlamenti bejutáshoz szükséges, egyébként nem túl magas, 3,25%-os küszöböt, márpedig ha így lenne, értékes szavazatok vesznének kárba, veszélyeztetve a volt miniszterelnök visszatérését.

Ben Gvir és Szmotrics összefogása ugyanakkor az egekbe repítheti őket. A felmérések szerint az Otzma Jehudit 9 mandátumát két mandátummal tolná meg Szmotrics, és ketten együtt 11 parlamenti hellyel akár a harmadik-negyedik legnagyobb párt lehetnek.

De még ez sem biztos, hogy sokat tud segíteni Netanjahunak, akinek a kutatások még most is csak 58-59 helyet jósolnak, kettő hiányzik a többséghez.

A 12-es csatorna előrejelzése szerint a Likud 34, a Jes Átid 23, a Nemzeti Egység 13, az Otzma Jehudit 9, a vallásos Sász 8, az Egyesült Tórai Judaizmus 7, a Meretz 6, a Jiszráél Béjténu 5, a Munkapárt 5, az arab Közös Lista 5 és a szintén arab Ráám 5 mandátumot szerezne.

A Kan közszolgálati csatorna erősebb szereplést jósol Szmotricsnak, akinek meglenne a Knesszetbe jutáshoz szükséges négy mandátum. A csatorna szerint a Likud 33, a Jes Átid 22, a Nemzeti Egység 14, az Otzma Jehudit 8, a Sász 8, az Egyesült Tórai Judaizmus 7, a Jiszráél Béjténu 5, a Meretz 5, a Munkapárt 5, az arab Közös Lista 5, a Vallásos Cionizmus 4 és a szintén arab Ráám is 4 mandátumot szerezne.

A fentiektől némileg eltérő eredményt csak a 13-as csatorna felmérése mutat, amely mind az Otzma Jehudit, mind a Vallásos Cionizmus pártok számára erős szereplést jósolt, ami egy esetleges Netanjahu-párti blokknak 61 mandátumot biztosítana.

A 13-as csatorna felmérése szerint ugyanis a Likud csak 30, a Jes Átid 23, a Nemzeti Egység 12, az Otzma Jehudit 9, a Sász 8, az Egyesült Tórai Judaizmus 7, a Vallásos Cionizmus 7, a Jiszráél Béténu 6, a Munkapárt 5, az arab Közös Lista 5, a Meretz 4 és az arab Ráám 4 mandátumot szerzett.

A radikális jobboldal erőinek egyesítése nem lehetetlen, annál is inkább, mert 2021-ben éppen így indultak, igaz, ez sem volt elég a bejutáshoz. Szerdán Ben Gvir azt mondta a Kan közszolgálati csatornának, hogy hajlandó közösen indulni, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a két párt egyenlő arányban legyen képviselve a listán.

Netanjahu volt miniszterelnök, tudatában annak, hogy külön indulásaiknak esetleg káros kimenetele lehet, kedden nyilvánosan sürgette a két pártot, hogy „ne vállalják a kockázatot”. A közösségi médiában közzétett videóüzenetében Netanjahu arra kérte Szmotricsot és Ben Gvirt, hogy támasszák fel szövetségüket – megismételve a 2019-ben és 2021-ben tett hasonló erőfeszítéseiket.

Netanjahu éles hangú nyilatkozatát Szmotrics üdvözölte, aki szerint a páros még mindig dolgozik a megállapodáson, Ben Gvir azonban vállat vont, és azzal vádolta egykori politikai partnerét, hogy húzza az időt.

Ha a kormánykoalíciós kilátások nem is engedik, hogy Netanjahu elbízza magát, ha a miniszterelnöki alkalmasságra vonatkozó kutatást nézzük, a volt miniszterelnöknek nincs miért aggódnia.

A 13-as csatorna szerint 47% támogatja Netanjahut, aki tavalyi hatalomvesztése előtt Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője volt, míg a jelenlegi miniszterelnök, a Jes Átidot vezető Jair Lapid 29%-ot kapott.

A 12-es csatorna felmérésében Netanjahu támogatottsága 45% volt, Lapidé 32%. A válaszadók 18%-a egyiket sem választotta, 5% pedig „nem tudommal” válaszolt.

Kohncast: Vigyázó szemeiteket Giorgia Melonira vessétek!

Podcastünk 13. részében beszélünk ukrajnai háborús ködről, Alekszandr Dugin elleni merénylet-kísérletről, bemutatjuk Georgia Melonit és szót ejtünk az izraeli-török közeledésről.