Irán mindenképpen építeni akar kisméretű utasszállító repülőket

Irán az országot és ezen belül a repülőgépgyártását is sújtó nyugati szankciók ellenére kitart amellett, hogy képes kisméretű, 50, 60, de akár 150 személyes utasszállító repülőgépek megépítésére – jelentette ki az iráni polgári légiközlekedési szervezet (CAO) vezetője szerdán.

„Minden kapacitásunkat arra fogjuk fordítani, hogy hatástalanítsuk a szankciókat, vagy legalább csökkentsük azok hatását”

– mondta Mohammad Mohammadi-Baks. Irán évek óta tervezi ilyen légijárművek gyártását, s három üzemet már fel is készítettek a munka megkezdéséhez – tette hozzá.

A légiközlekedési vezető kedden beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok által Teheránra mért szankciók – a kereskedelmi embargók – miatt nem áll rendelkezésükre elegendő pótalkatrész, és ebből kifolyólag a közel-keleti ország kereskedelmi légi flottájának mintegy 40 százaléka működésképtelen.

Washington 2018-ban, az akkori elnök, Donald Trump döntésére lépett ki az Iránnal és más nagyhatalmakkal három évvel korábban megkötött nukleáris megállapodásból, és ismét hatályba léptette azokat a szankciókat, amelyek Iránra már 2015 előtt is érvényesek voltak. Ezek közé tartozik egyebek között az iráni gyártmányú utasszállító repülőgépek exportjának tilalma, valamint a külföldi alkatrészek és műszaki szolgáltatások Iránba irányuló exportjának a tilalma.

Jair Lapid: Izraelt nem kötelezi az esetleges iráni atomegyezmény

Az izraeli miniszterelnök egyértelműen Macron tudomására hozta, hogy Izrael ellenzi a 2015-ös egyezséghez történő visszatérést.