Biden nem veszi fel a telefont az izraeli miniszterelnöknek, pedig fontos lenne

Jair Lapid izraeli miniszterelnöknek azt mondták a Fehér Házban, hogy az elnök „szabadságon van” – jelentette az izraeli média.

A Fehér Ház állítólag elutasította Jair Lapid izraeli miniszterelnök kérését, hogy beszélhessen Joe Biden amerikai elnökkel, mondván, hogy az éppen szabadságon van.

Az amerikaiak szerint a beszélgetésre várhatóan a következő napokban kerül sor – jelentette a Ynet.

A késleltetett hívás hátterében a 2015-ös atomalku felélesztésére irányuló megújult lendület állhat, mivel az Egyesült Államok szerdán reagált Irán legújabb ajánlatára.

„Visszajelzéseinket bizalmasan továbbítottuk, és nem fogok további részletekbe bocsátkozni”

– mondta szerdán Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Izrael ellenezte, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az atomalkuhoz, ami a Biden-kormányzat egyik prioritása.

Lapid a külföldi tudósítóknak tartott szerdai tájékoztatón azt mondta:

„Az asztalon most egy rossz megállapodás van. Évente százmilliárd dollárt adna Iránnak. Ez a pénz nem fog iskolákat vagy kórházakat építeni.

Ez évi százmilliárd dollár, amelyet a közel-keleti stabilitás aláásására és a terror elterjesztésére használnak majd világszerte”

– tette hozzá.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter a tervek szerint csütörtökön az Egyesült Államokba utazott, hogy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőkkel tárgyaljon.

A jelentések szerint megbeszéléseket tart az amerikai központi parancsnokságon Floridában, és találkozik Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval Washingtonban, Lloyd Austin védelmi miniszterrel azonban nem fog találkozni.

Jair Lapid: Izraelt nem kötelezi az esetleges iráni atomegyezmény

Az izraeli miniszterelnök egyértelműen Macron tudomására hozta, hogy Izrael ellenzi a 2015-ös egyezséghez történő visszatérést.