A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád Libanonban együttműködésről tárgyal

Hasszan Naszrallah Hezbollah-vezér szerdán Libanonban találkozott a palesztin Iszlám Dzsihád vezetőjével, Ziyad Nakhalehvel, és megvitatták a regionális fejleményeket, beleértve a gázai és ciszjordániai helyzetet – jelentette a Hezbollahhoz kötődő libanoni Al Mayadeen hírügynökség, melyet a Times of Israel idéz.

A találkozóra Bejrút egyik déli külvárosában került sor – áll a jelentésben -, a két fél áttekintette a palesztin területeken a közelmúltban történt eseményeket és az izraeli erők és a palesztin Iszlám Dzsihád terroristái között a Gázai övezetben ebben a hónapban lezajlott, Izrael által Hajnalhasadás hadműveletnek nevezett harcok eredményeit.

Naszrallah és Nakhaleh értékelte a harctéren zajló csatát, valamint annak „politikai és médiaszintjét” – áll a jelentésben.

A jelentés a két terrorszervezet közötti lehetséges jövőbeli együttműködésre is utalt, mondván, hogy a páros megvitatta „az ellenállás tengelyében a különböző felek várható szerepét a következő szakaszban”.

A jelentés nem részletezte, hogy ez a „következő szakasz” mit jelenthet.

A találkozóra az Izrael és a Hezbollah közötti feszültségek fokozódása közepette került sor a feltételezett földgázlelőhelyeket rejtő tengeri mezők miatt, valamint Naszrallah ismételt fenyegetései miatt, amelyek Izraelben aggodalmat keltettek egy esetleges fellángolás miatt az északi határon.

Izrael és Libanon már több mint egy éve folytat az Egyesült Államok közvetítésével tárgyalásokat, amelyek célja a Földközi-tenger mintegy 860 négyzetkilométeres területére vonatkozó vita megoldása, amelyet mindkét ország magának követel.

Libanon azzal érvelt, hogy az izraeli Karish gázmező a vitatott területen van, míg Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy az a nemzetközileg elismert gazdasági vizein belül van.

Július elején a Hezbollah több drónt küldött a Karish mezőre, amelyeket az izraeli hadsereg hatástalanított.

Naszrallah az utóbbi időben fokozta retorikáját a kérdésben, és a múlt hónapban, napokkal a drónok küldése után, egy televíziós beszédben arra figyelmeztetett, hogy terrorcsoportjának provokációi „csak a kezdetet” jelentik.

E hónapban még korábban azt mondta, hogy „az a kéz, amelyik Libanon vagyona után nyúl, le lesz vágva”, és a hétvégén „eszkalációra” figyelmeztetett, ha Libanon követeléseit nem teljesítik az Egyesült Államok közvetítésével zajló tengeri tárgyalásokon.

Izrael és Libanon eközben állítólag közeledik a megállapodáshoz a tengeri határvitában. Izraeli tisztviselők azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy a Hezbollah további provokációkra törekedhet, hogy azt a benyomást keltse, hogy ő a felelős minden olyan engedményért, amelybe Izrael a megállapodás részeként esetleg beleegyezik.

Hétfőn Benny Ganz védelmi miniszter figyelmeztette a libanoni székhelyű síita terrorcsoportot, hogy az izraeli gázkészletek elleni bármilyen támadás háborút válthat ki.

„Erősek vagyunk és felkészültünk erre a forgatókönyvre, de ezt nem akarjuk”

– mondta Ganz.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.