Izraeli gázmezőket fenyeget a Hezbollah

 A Hezbollah főtitkára ismét figyelmeztette Izraelt, hogy az Irán által támogatott terrorszervezet nem fogja tétlenül nézni, ha a zsidó állam továbbra is felhasználja a Libanonnal közös tengeri határ közelében felfedezett földgázt.

Hétfőn, a síiták Ashura ünnepének végén Naszrallah azt mondta, hogy a szervezet, amely a libanoni szövevényes politikai rendszerben a hatalmi egyensúlyt tartja kezében, „várja a választ [Izrael részéről] a libanoni kormány által benyújtott kérésekre”, utalva az új, amerikai közvetítésű javaslatra, amely szerint a két ország megállapodna egy új tengeri határról.

Naszrallah, akinek szervezete az elmúlt hetekben több drónt küldött a vitatott Karish gázmezőre, hogy azt üzenje, egy napon akár célba is veheti azt, egyenesen az Egyesült Államokhoz és Izraelhez fordult, és azt mondta:

„Libanon nem tűrné természeti erőforrásainak kifosztását; eljutottunk a végállomáshoz, és eltökéltek vagyunk, hogy végigmegyünk az úton. Senki sem fenyegethet minket”.

Naszrallah véleményt nyilvánított az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád közötti közelmúltbeli összecsapásokról is, amelynek során Izrael háromnapos megelőző hadjáratot indított, miután a gázai terrorszervezet bosszút esküdött egy magas rangú parancsnok augusztus eleji letartóztatása miatt.

„De ezen az ünnepen azt mondom, hogy minden forgatókönyvre készen állunk”

– figyelmeztetett Naszrallah.

„Az elmúlt napokban több fenyegetést hallottunk Libanon ellen; ne becsüljék alá a libanoni népet, mert bármilyen támadás Libanon ellen nem marad büntetlenül, mi nem hagyjuk annyiban”.

Szombaton Benny Ganz izraeli védelmi miniszter utalt az Iszlám Dzsihád (PIJ) külföldön tartózkodó tisztségviselőire, mint lehetséges célszemélyekre, akiket szerinte „teheráni, szíriai és libanoni éttermekben és szállodákban” lehetett látni.

„Nekik is meg kell fizetniük az árat”

– mondta Ganz. Hétfőn, egy nappal azután, hogy az Egyiptom által közvetített tűzszünet véget vetett a gázai erőszaknak, azt mondta, hogy Izrael „megelőző csapásokat” hajthat végre külföldön.

„A jövőben is, ha szükséges, megelőző csapást fogunk mérni, hogy megvédjük Izrael polgárait, szuverenitását és infrastruktúráját, és ez minden frontra igaz, Teherántól Han Júniszig”

– mondta.

Az Irán által támogatott Hezbollah hevesen ellenzi Izrael létezését, és az elmúlt hónapokban a feszültségek a Libanon és Izrael közötti vitatott tengeri határ miatt fokozódtak a két fél között.