Irakban egyesültek az iráni kurd pártok

A rivális Iráni Kurd Demokratikus Párt és az Iráni Kurdisztáni Demokrata Párt közös nyilatkozatban jelentette be újraegyesítését 16 évvel azután, hogy belső viták miatt szétváltak. Mindkét párt székhelye Észak-Irakban van.

Az Iráni Kurd Demokratikus Párt (KDPI) és az Iráni Kurdisztáni Demokrata Párt – mindkettő betiltva az iszlám köztársaságban – közötti tárgyalások „a párt újraegyesítéséhez vezettek” – áll a vasárnap késő este kiadott közleményben.

Az 1945-ben alakult KDPI a legrégebbi iráni kurd párt, de tagjainak többsége az észak-iraki autonóm kurdisztáni régióban él.

A párt az 1979-es iszlám forradalom óta felkelést vezetett az iráni hatóságok ellen, és száműzetésből továbbra is szembeszáll velük. Merényleteket követtek el a párt több vezetője ellen, amelyet Teherán „terrorista” szervezetnek tekint.

2006-ban a belső viták miatt a KDPI egyik frakciója kivált és megalakította a Kurdisztáni Demokratikus Párt-Irán.

Egyesülésük „új szakasza az Iráni Iszlám Köztársaság rezsimje és az iráni etnikai pluralizmust és a különböző népek jogait tagadó mentalitás elleni küzdelemnek”

– áll a közleményben.

Júliusban az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy az ország északnyugati részén letartóztatott feltételezett „terroristákat”, mondván, hogy az észak-iráni székhelyű kurd szeparatista csoportokhoz tartoznak.

Teherán korábban azzal vádolta az észak-iraki „ellenforradalmi” csoportokat, hogy támadásokat rendeznek a területén.

Teherán 2018 szeptemberében csapást mért a KDPI észak-iraki székhelyére, az iráni határ közelében, 15 ember halálát okozva.

Pesmerga tábornok: Mi sokak helyett harcolunk az Iszlám Állammal, az európaiak helyett is

A nemzetközi politikusok hiába jelentették be, hogy a terrorszervezetet sikerült felszámolni, csupán Irakban most is négyezer Iszlám Állam-harcos van.