Egy hónapja még sérült volt, most aranyat nyert az izraeli tornász

Az ukrán származású sportoló a magyar és brit versenyzőt előzte meg annak ellenére, hogy egy hónapja megsérült a lába, és csak két hetet tudott edzeni a versenyre.

Artem Dolgopyat izraeli tornász aranyérmet nyert talajgyakorlatával a vasárnap Münchenben megrendezett Európa-bajnokságon, annak ellenére, hogy egy hónapja megsérült a lába.

Dolgopyat 14,966-os eredményt kapott a gyakorlatára. A 14,600-as eredménnyel az ezüstérmet Mészáros Krisztofer szerezte meg, a bronzérmet pedig a brit Jake Jarman 14,433-as eredménnyel.

European Gymnastics on Twitter: „The Olympic Champion strikes again! Artem Dolgopyat (ISR) is the 2022 European Champion on floor#Munich2022 pic.twitter.com/PnkLMCDKC4 / Twitter”

The Olympic Champion strikes again! Artem Dolgopyat (ISR) is the 2022 European Champion on floor#Munich2022 pic.twitter.com/PnkLMCDKC4

„Nagyon-nagyon fáradt vagyok most, de boldog”

– mondta Dolgopyat egy német riporternek, és elmondta, hogy sérülése miatt csak két hétig tudott edzeni.

„De megcsináltam, és nagyon örülök. Köszönöm mindenkinek a biztatást”

– tette hozzá.

Chili Tropper kulturális és sportminiszter gratulált Dolgopyatnak a teljesítményéhez, és „csodálatos tornászként és sportolóként” méltatta.

„Artem, nagyon büszkék vagyunk rád. Egy igazi bajnok!”

– mondta Tropper.

Dolgopyat tavaly aranyérmet nyert a tokiói olimpián, és ezt a bravúrt követte a márciusi kairói világbajnokságon elért első helyezése.

A sportoló 12 évesen vándorolt be Izraelbe Ukrajnából, és vált Izrael egyik legsikeresebb sportolójává.

Egyelőre nem házasodhat Izraelben az aranyérmes tornász

Artem Dolgopyat anyja nem zsidó, így az országban nem házasodhat az állami törvények szerint. Lapid szívesen megtörné a Főrabbinátus házasítási monopóliumát.