Az orosz bíróság 30 nappal elhalasztja a Zsidó Ügynökséggel kapcsolatos ítéletet

Izrael azzal érvel, hogy a Zsidó Ügynökség az orosz törvények keretein belül működik, amióta hivatalosan megkezdte működését az országban – írja a JNS. 

A moszkvai Baszmannij Kerületi Bíróság a hétvégi tárgyaláson 30 nappal elhalasztotta az ítéletet arról, hogy be kell-e zárni a Jewish Agency oroszországi tevékenységét – jelentette az orosz média.

Oroszország azt állítja, hogy a Zsidó Ügynökség, amely segíti a zsidók Izraelbe való bevándorlását, törvényt sértett azzal, hogy személyes adatokat gyűjtött orosz állampolgárokról.

A beszámolók szerint a Zsidó Ügynökség ügyvédei azért kértek további időt, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek arról, hogy a szervezet nem sértett törvényeket, és hogy felvázolják a már megtett lépéseket, amelyekkel az orosz igazságügyi minisztérium irányelveinek megfelelően módosítja tevékenységét.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök az ügy megvitatására július 24-én Izraelben tartott rendkívüli ülésen azt mondta, hogy „a Zsidó Ügynökség irodáinak bezárása komoly esemény lenne, amely kihatással lenne a kapcsolatokra”.

Egy izraeli küldöttség ezt követően indult el Oroszországba, miután jelentős késedelmet okozott, hogy Moszkva nyilvánvalóan nem volt hajlandó beutazási vízumokat kiadni.

A legtöbb elemző úgy véli, hogy Oroszországnak a Zsidó Ügynökség elleni lépése vagy Izrael megbüntetésére irányul, amiért felszólalt az ukrajnai invázió ellen, vagy pedig nyomásgyakorlási taktika, amelynek célja, hogy Jeruzsálemet visszatartsa attól, hogy konkrétabb lépéseket tegyen Kijev támogatására.

Fotó: Unsplash

Menekülnek a zsidók Oroszországból

A 165 ezer oroszországi zsidóból legalább minden nyolcadik elhagyta az országot a háború kezdete óta.