Túl sok volt a náci fellépő, ezért töröltek egy belga zenei fesztivált

A belga Ypres városa visszamondott egy közelgő zenei fesztivált, miután kritika érte a fellépőket a neonáci és fasiszta csoportokhoz fűződő kapcsolataik miatt – jelentette a The Brussels Times.

Ypres városi tanácsa kedden visszavonta a Frontnacht zenei fesztivál engedélyét, amelyet az augusztus 27-28-i hétvégén tartottak volna, miután az európai hírszerző szolgálatok aggodalmuknak adtak hangot a fellépő előadók kapcsolatai miatt.

A rendezvény a Belgium flamand régiójában évente megrendezett Ijzerwake nevű flamand nacionalista fesztivál része lett volna, amelyet a radikális flamandok IJerwake nevű csoportja szervez.

A fesztivál fő fellépőjének a tervek szerint a Bronson nevű olasz zenekart választották, amelynek tagjai az olaszországi neofasiszta CasaPound mozgalomhoz tartoznak, és rendszeresen dicsőítik a néhai fasiszta diktátor Benito Mussolinit. A kiadvány azt is megemlítette, hogy a fellépők között voltak olyanok is, akik kapcsolatban álltak a Blood & Honour neonáci csoporttal és a Hammerskins nemzetközi fehér felsőbbrendűséget hirdető bandával.

Az ypres-i városi tanács engedélyt adott az IJzerwake csoportnak a zenei fesztivál megszervezésére, amikor májusban először bejelentették, de az engedélyt feltételekhez kötötték – magyarázta kedden Diego Desmadryl, az Ypres-i városi tanács rendezvényekért felelős tagja.

„Például azzal a feltétellel, hogy nem léphetnek fel neonáci és neofasiszta kötődésű csoportok”

– mondta Desmadryl a The Brussels Times szerint.

„Az engedélyt most visszavonták, mert a feltételek már nem teljesülnek”.

A városi tisztviselők azt is kifejtették, hogy az engedélyt még azelőtt adták ki, hogy a tanácsot tájékoztatták volna a fesztivál felállásáról.

Belga focidrukkerek az SS-ről és a zsidók elgázosításáról énekeltek

A videón látható férfiak azt skandálták, hogy az „Apám a kommandósoknál volt, anyám az SS-ben, együtt égették a zsidókat, mert a zsidók égnek a legjobban”.