Kína nyomás alá helyezte Izraelt, hogy ne engedjen az USA nyomásának

Válaszul Izrael pekingi nagykövete magas rangú kínai tisztviselőknek azt mondta, hogy az ENSZ-ben képviselt kínai palesztinbarát álláspont nem segíti a kapcsolatok javulását.

Magas rangú izraeli külügyminisztériumi források szerint Kína egyik vezető diplomatája a múlt héten figyelmeztette Izraelt, hogy ne engedje, hogy az amerikai nyomás károsítsa a Pekinggel való kapcsolatokat – jelentette az Axios.

Liu Jiancsao, a Kínai Kommunista Párt nemzetközi ügyekért felelős osztályának vezetője állítólag a kínai izraeli nagykövettel, Irit Ben-Abbával folytatott megbeszélésen közvetítette az üzenetet.

„Ez egy kritikus teszt a Kína és Izrael közötti kapcsolatok számára”

– mondta állítólag Liu.

„A zsidó népnek sok közös vonása van a kínai néppel. Nincs okunk arra, hogy bántsuk egymást. Ha Izrael külső nyomás miatt bántja Kínát, akkor rossz politikai döntést hoz”

– tette hozzá.

Liu kifejezetten sürgette Izraelt, hogy semmiképp se tegye magáévá az amerikai álláspontot, miszerint Kína népirtást követ el Hszincsiangban.

Izrael júniusban ratifikált egy határozatot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, amely bírálta Kína magatartását a régióban, állítólag Washington nyomására.

Ben-Abba az Axios szerint azzal válaszolt kínai kollégájának, hogy Kína palesztinbarát szavazatai az ENSZ-ben nem segítik elő a kapcsolatok javulását.

„Ha Kína haragszik rád, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz”

A Jerusalem Postnak adott interjút a tajvani külügyminiszter.