Civilektől zsúfolt piacot bombázott a szír rezsim, sok a halott

Legalább tizennégy ember, köztük öt gyerek vesztette életét a török támogatást élvező észak-szíriai lázadók kezén lévő al-Báb városának egyik forgalmas piacára és lakónegyedeire mért tüzérségi csapásban – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő, emigrációban működő civilszervezet szerint a halottak mellett harmincnyolcan sebesültek meg a támadásban.

Az OSDH a szíriai kormányerőket tette felelőssé a történtekért, mondván, mindez megtorlás volt, amiért török harci repülőgépek légicsapást mértek kedden a közös határhoz közeli Ajn el-Arab városánál lévő helyőrségekre.

A bombázásban több szíriai katona is életét vesztette.

Az OSDH-tól eltérően a török hátszelet élvező felkelők a kurd milíciákat hibáztatták a tűzérségi csapás miatt. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség ugyanakkor határozottan tagadta ezt.

„Csapatainknak semmi köze a támadáshoz, sem közvetlenül, sem közvetve”

– hangsúlyozta az SDF közleményében.

A 2011 óta dúló polgárháborúban Irán és Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt pártolja, míg Törökország a mérsékeltnek mondott fegyveres ellenzéket, ugyanakkor Ankara terrorszervezeteknek tekinti a különböző kurd milíciákat, amelyek egyébként meghatározó szerepet játszottak a Washington vezette nemzetközi koalíciónak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szembeni harcában.

Az izraeli hírszerzés aggódik Kína szíriai helyezkedése miatt

Megkongatták a vészharangokat az izraeli biztonsági szerveknél.