Az izraeli hírszerzés aggódik Kína szíriai helyezkedése miatt

Bár Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a segély humanitárius jellegű lesz, izraeli védelmi források szerint egyes termékek várhatóan „a szíriai katonai kommunikációs hálózat jelenlegi hiányosságait pótolják”.

Egy Kína és Szíria közötti új segélyszerződés miatt, amely kommunikációs eszközök szállítását is magában foglalja, megkongatták a vészharangokat az izraeli biztonsági szerveknél – írja a Breaking Defense.

Izraeli források azt mondták a portálnak, hogy bár a kínai termékek pontos jellege egyelőre ismeretlen, azok várhatóan „a szíriai katonai kommunikációs hálózat jelenlegi hiányosságait fogják pótolni”.

Az egyik forrás szerint vannak arra utaló jelek, hogy kínai szakértők az elmúlt hónapokban olyan szíriai katonai létesítményeket látogattak meg, amelyek a polgárháború során súlyosan megrongálódtak.

„Úgy véljük, hogy a szíriai hadsereg számos [létesítményét] a kínaiak fogják újjáépíteni, akik képesek több ezer munkást behozni, hogy a munkát a legrövidebb idő alatt befejezzék”

– idézte a forrást a jelentés.

Míg a kínai állami média, a Hszinhua szerint a támogatás célja „a helyi hálózati infrastruktúra javítása, különösen a 2011 óta tartó szíriai válság során súlyosan érintett területeken”, izraeli tisztviselők állítólag attól tartanak, hogy a berendezéseket Damaszkusz hírszerzési képességeinek javítására fogják felhasználni.

Kína az elmúlt évtizedben több tízmillió dollárnyi segélyt adományozott a háború sújtotta Szíriának.

„Ha Kína haragszik rád, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz”

A Jerusalem Postnak adott interjút a tajvani külügyminiszter.