Mit írt Freud Herzl Tivadarnak?

120 évvel után fedezték fel Sigmund Freud Theodor Herzlnek küldött levelét.

Az osztrák zsidó pszichológus, Sigmond Freud által írt levelet, amelyet Herzl Tivadarnak, a cionista szervezet alapítójának küldött most hozták nyilvánosságra – írja a Ynetnews.

Az 1902. szeptember 28-án kelt levelet a jeruzsálemi Központi Cionista Levéltárban találták meg.

A levél németül íródott, és Freud azt ajánlotta Herzlnek, hogy olvassa el a könyvét.

Herzl és Freud évekig ugyanabban az utcában éltek Bécsben, de személyesen soha nem találkoztak.

Freud mindazonáltal állítólag lelkes olvasója volt Herzlnek a „Neue Freie Presse” című lapban, ahol Herzl szerkesztőként dolgozott.

Freud érdeklődést mutatott az 1897-ben a Cionista Szervezet legfőbb szerveként létrehozott Cionista Világkongresszus iránt is.
Az 1902-es levél volt azonban az egyetlen feljegyzett kísérlet a pszichoanalízis megalapítójának arra, hogy kapcsolatba lépjen Herzllel.

A levélben Freud a következőket írta:

„Tisztelt Dr., kollégája, a szerkesztő M. úr ajánlására megengedtem magamnak, hogy elküldjem Önnek 1900-ban megjelent, az álomértelmezésekről szóló könyvem egy példányát, valamint egy rövid előadást a témáról. Nem tudom, hogy egyet fog-e érteni M. úrral, de kérem, tartsa meg az Ön iránt érzett megbecsülésem jeléül, amelyet – mint sokan mások – a költő és népünk emberi jogainak harcosa iránt érzek. Üdvözlettel, prof. doktor. Freud.

A levél még mindig tartogat néhány megválaszolatlan kérdést azzal kapcsolatban, hogy milyen témáról gondolkodott M. úr, és hogyan kapcsolódik Herzlhez.

A Cionista Világkongresszus megalakulása után Herzl augusztus 2-án összehívott egy ülést, hogy megvitassa Izrael megalapítását.

A történelmi ülésszak emlékére a Cionista Világszervezet rendezvénysorozatot szervez, amelyre augusztus 28-29-én kerül sor a svájci Bázelben.

Az eseményen részt vesz Isaac Herzog elnök, Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet vezetője és 1200 zsidó vezető a világ minden tájáról.

Herzl Tivadar él és virul, és New Yorkban lakik

Kortársaival ellentétben Herzl megértette, hogy az antiszemitizmust nem lehet könyörgéssel és érvekkel elhessegetni – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.