Egy amerikai tankerületben levették a polcokról a Bibliát és Anne Frank naplóját

A Texas állambeli Fort Worth külvárosi iskolai körzet elrendelte, hogy a könyvtárosok távolítsák el a polcokról és a digitális könyvtárakból az „Anne Frank naplója” illusztrált feldolgozását, a Bibliával és több tucat más könyvvel együtt, amelyeket a szülők egy csoportja kifogásolt.

A könyvek eltávolítását kedden kérte az egyik kerületi vezető egy e-mailben, amelynek másolatát a Jewish Telegraphic Agency megszerezte.

„A mai nap végéig minden könyvet el kell távolítani a könyvtárból és az osztálytermekből”

– írta Jennifer Price, a kelleri tankerület tantervért és oktatásért felelős ügyvezető igazgatója.

„Ez undorító. Ez pusztító”

– mondta a JTA-nak Laney Hawes, egy a Keller tankerületben élő négy gyermekes szülő.

„Sajnálom a tanárokat és a könyvtárosokat.”

A polcokról most levett „The Diary of Anne Frank: The Graphic Adaptation”-t Ari Folman izraeli filmrendező és David Polonsky illusztrátor által készítette 2019-ben. A New York Times szerint a könyv „annyira magával ragadó és hatásos, hogy könnyen elképzelhető, hogy felváltja az [eredeti] ‘Naplót’ az osztálytermekben és a fiatalabb olvasók körében”.

A könyv ellen februárban érkezett szülői kifogás, ám a tankerület kezdetben elutasította azt.

A PEN America irodalmi szólásszabadsággal foglalkozó szervezet elítélte a tankerület eljárását.

„Az új tanév előestéjén e könyvek osztálytermekből és könyvtárakból való eltávolítására tett átfogó kísérlet megdöbbentő támadás a diákok alkotmányos jogai ellen”

– mondta Jonathan Friedman, a szervezet szabad véleménynyilvánítási és oktatási programokért felelős igazgatója közleményében.

„Gyakorlatilag lehetetlen olyan iskolát vagy könyvtárat működtetni, amely bárhonnan érkező panaszra válaszul leveszi a polcokról a könyveket”.

A Keller kerület ellen 2021-ben a Texasi Oktatási Hivatal vizsgálatot folytatott. Akkoriban Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója azt állította, hogy a kerület „szexuális tartalmú” könyveket tett elérhetővé a gyerekek számára.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Letartóztatták az Anne Frank naplót égető kommunista szekta vezetőjét

A fekete felsőbbrendűséget hirdető szektavezér hajléktalan férfiakat toborzott kommunájába, és célul tűzte ki, hogy felszabadítja a világ „gyarmatosítóktól elnyomott” népeit.