WSJ: Börtönökben toboroz a Wagner-csoport

A magánhadsereg szabadságot kínál a háborúhoz csatlakozó orosz börtönlakóknak, így igyekszik feltölteni és pótolni az ukrajnai orosz veszteségeket – írja a Wall Street Journal. 

Wagner toborzó plakátjai több orosz város utcáin is megjelentek – számolt be az amerikai lap. „A W zenekar vár rád” – hirdette az egyik, amelyet júliusban állítottak fel Jekatyerinburgban, és amelyen Wagner védjegyének számító koponya logója egy szájharmonikán látható az egyik harcos kezében.

Összesen 26 orosz városban nyitott toborzóközpontot az ukrán katonai hírszerzés szerint a cég, amely Liga néven is tevékenykedik Ukrajna orosz megszállt területein, és most Oroszország-szerte börtönökre terjeszti ki toborzó tevékenységét, miközben veszteségeit igyekszik pótolni.

„Sikereket érnek el a fronton, ahol mások visszariadnak” – mondta Igor Girkin, az orosz hírszerzés volt ezredese – „mert végrehajtják a küldetésüket, függetlenül attól, hogy milyen áldozatokat követel”.

Prigozsin orosz oligarcha, a Wagner állítólagos tulajdonosa, akit többször is lefényképeztek Wagner donbászi bázisain, a kérdésekre adott írásbeli válaszaiban azt mondta az amerikai lapnak, hogy „semmit sem tud” Wagnerről, és hogy Girkin kijelentései miatt „meg kell vizsgálni a fejét, hogy kiderüljön, halott-e”.

A Wagner-harcosok sokkal jobb fizetést kapnak, mint a reguláris orosz csapatok. Az ukrán GUR katonai hírszerző szolgálat által készített, a The Wall Street Journal által látott kutatási feljegyzés szerint a Wagner-csapatok havi 350 000 rubelt, azaz 5790 dollárnak megfelelő összeget kapnak, plusz 150 000-700 000 rubel prémiumot a küldetés sikerétől és szerepétől függően, és további bónuszokat kapnak az ukrán katonák megöléséért. A Wagner saját hirdetései a közösségi médiában 250 000 rubeles kezdőfizetést említenek.

Más, kisebb, szintén Ukrajnában tevékenykedő orosz katonai magáncégekkel, például a Redut és a Patriot cégekkel ellentétben a Wagner saját harckocsikkal, nehéztüzérséggel, légvédelmi- és rakétarendszerekkel rendelkezik.

Emellett harci repülőgépeket is üzemeltet. Legalább két, a Wagner munkatársai által vezetett repülőgépet – egy nyugalmazott orosz vezérőrnagyot és egy nyugalmazott fehérorosz ezredest – lőttek le az ukrán erők Popasna közelében. A vezérőrnagyot, Kanamat Botasevet 2013-ban elbocsátották az orosz hadseregtől és 5 millió rubeles pénzbírsággal sújtották, miután egy Szu-27-es vadászrepülőgépet engedély nélküli sétarepülésre vitt és lezuhant.

Az ukrajnai harctéren a Wagner-katonák ma a területért felelős orosz katonai egység átfogó parancsnoksága alatt tevékenykednek, és a GUR szerint integrálódnak az orosz hadsereg logisztikai láncába.

A Wagner közelmúltbeli coming outjának egy részét a donbászi súlyos veszteségek utáni toborzási szükségletei diktálták. E veszteségek egy részét a vállalat új nyilvánosságra való éhsége okozta:

A vállalat popasnai bázisát szombaton ért halálos ukrán támadás azért volt lehetséges, mert Prigozsin a létesítmény előtt pózolt egy orosz katonai tudósítóval. Ezek a fotók, amelyeket a tudósító az interneten tett közzé, ukrán tisztviselők szerint lehetővé tették az ukrán tüzérség számára az épület könnyű azonosítását.

Az ország börtönei mára az ukrajnai Wagner-egységek elsődleges toborzóhelyévé váltak. Prigozsin, aki maga is ült börtönben a szovjet időkben, személyesen járja a fogvatartási intézményeket, Oroszország Hőse csillaggal a hajtókáján, szabadságot és pénzt ígérve a foglyoknak, ha cserébe hadba vonulnak – állítják orosz fogolyjogi csoportok.

Andrej Bogatov, a Wagner egyik vezető tagja és az Oroszország Hőse kitüntetés másik birtokosa ebben a hónapban megerősítette a foglyok toborzását, és azt mondta, hogy a Wagner törődik a katonái életével, „függetlenül attól, hogy volt katonák vagy volt elítéltek”.

CNN: A Wagner-csoport aranyat csempészik ki Szudánból a háború finanszírozására

Több milliárd dollár értékű aranyat csempésznek ki az oroszok Afrikából – állítja az amerikai oldal.