CNN: A Wagner-csoport aranyat csempészik ki Szudánból a háború finanszírozására

Több milliárd dollár értékű aranyat csempésznek ki Szudánból, az egyik esetben süteményes dobozban – írja a CNN alapján a Jerusalem Post. 

Oroszország és az orosz Wagner zsoldosok aranyat csempésznek Szudánból az ukrajnai háborús erőfeszítések finanszírozására – állítja a CNN pénteki jelentése.

A helyi Mujo Press szerint több milliárd dollár értékű aranyat csempésznek ki tonnaszámra az országból. A számítások arról, hogy mennyi arany hiányzik, eltérőek,

a szudáni média általánosságban évi 38,5 tonnára teszi a csempészet miatt elveszett mennyiséget, amely körülbelül 1,3 milliárd dollár értékű.

Az elmúlt fél évben legalább 16 orosz csempészjáratot indítottak az országból – legalább egy szállítólevél azt állította, hogy süteményeket szállítanak.

A járatok egy része a szíriai Latakiába irányult, ahol Oroszországnak jelentős légibázisa van.

A CNN szerint a művelet gerincét a Meroe Gold tulajdonában lévő al-Abaudiya-i aranyfeldolgozó üzem képezi. A Wagner ügynöke, Alexander Szergejevics Kuznyecov állítólag az elmúlt években aranybányászatot, -feldolgozást és tranzitüzemeket felügyelt Szudánban.

„A Meroe Gold és az új álneve (Al-Solag), amelyek mindketten [az] (orosz Wagner) fedőszervei, arra készülnek, hogy nagy mennyiségű arannyal – és a nagy alatt nagyot értek – úgy rendelkezzenek, hogy minél [többet] csempésznek, és a helyi piacon, a bankrendszeren kívül értékesítik” – állította július 18-án Hisham Ali szudáni blogger.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a Meroe Gold az M-Invest leányvállalata, amely Mihail Potepkin tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll, és a Wagner zsoldoscég fedőszerveként szolgál.

A hálózat vezetőjeként megnevezett Jevgenyij Prigozsin a pénzügyminisztérium szerint Wagner finanszírozója.

A CNN arról számolt be, hogy az M-Invest nyersanyagokat termelt ki, miközben fegyvereket és kiképzést biztosított a szudáni hadseregnek és félkatonai csoportoknak.

Oroszország legalább 2014 óta beavatkozik a szudáni aranykereskedelembe – jelentette a CNN .

„Jevgenyij Prigozsin és hálózata személyes haszonszerzés céljából használja ki Szudán természeti erőforrásait, és rosszindulatú befolyást terjeszt világszerte” – mondta az akkori pénzügyminiszter, Steven T. Mnuchin 2020-ban, amikor az amerikai kormány szankciók sorozatát vezette be, amelyek a fedőcégeket vették célba. „Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett amellett, hogy őt és más rossz szereplőket felelősségre vonjon, hogy Szudán és más országok szabadon működhessenek”.

A Wagner-csoport mögött álló oligarcha szerint a „nyugati civilizáció haldoklik”

„Putyin séfje” a Guardiannek küldött reakciójában kijelentette, hogy övék lesz a végső győzelem és a nyugatiak „veszélyeztetett perverzek”.