Lapid: Sétáljatok ki az iráni tárgyalásokról, különben gyengének tűntök!

Eljött az idő, hogy a nyugati hatalmak elálljanak az Iránnal folytatott tárgyalásoktól a nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről – közölték vezető izraeli tisztviselők washingtoni és európai kollégáikkal – számolt be a Times of Israel. 

„Az európaiak egy végső ajánlatot küldtek Iránnak, amely még azoknak a követeléseknek sem felel meg, amelyek mellett az amerikaiak elkötelezték magukat, és megállapították, hogy ez az ajánlat a „fogadd el vagy hagyd el” – mondta csütörtökön egy magas rangú izraeli tisztviselő a döntéshozatal legmagasabb szintjén.

„Irán visszautasította az ajánlatot, és eljött az idő, hogy felálljanak és elsétáljanak”

– folytatta a tisztviselő. „Bármi más a gyengeség üzenetét küldi”.

A magas rangú tisztviselő izraeli újságíróknak tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a világnak most arról kell tárgyalnia, mit kell tenni annak érdekében, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez.

Jair Lapid miniszterelnök ezt az üzenetet Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében fejezte ki csütörtökön korábban. Ugyancsak csütörtökön tette ezt szóvá Tom Nides amerikai nagykövetnek és Ted Deutch floridai kongresszusi képviselőnek, a képviselőház Közel-Kelet, Észak-Afrika és globális terrorizmus elleni albizottságának elnökének.

Eyal Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó a jövő héten Washingtonba utazik, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatos megbeszéléssorozatot folytasson amerikai tisztviselőkkel.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.