Iráni proxi támadás? Dróncsapás ért egy amerikai előőrsöt Szíriában

A szíriai al-Tanf helyőrségben állomásozó amerikai csapatok elleni legújabb támadás valószínűleg Iránhoz köthető. 

Al-Tanfot, egy szíriai amerikai katonai előőrsöt hétfő reggel több drón támadta meg. A drónok egy olyan táborra mértek csapást, ahol amerikai katonák és az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzéki harcosok tartózkodnak. Az amerikai hadsereg szerint nem voltak áldozatok és nem keletkezett kár – írja a 1945.

A Pentagon által kiadott közleményben John Brennan vezérőrnagy elítélte az ellenséges tevékenységet, és „e zaklató támadások befejezésére” szólított fel. Brennan hozzátette, hogy „az ilyen támadások ártatlan szíriai civilek életét veszélyeztetik, és aláássák a partnererőink jelentős erőfeszítéseit, hogy fenntartsák az ISIS tartós legyőzését. A koalíciós személyzet fenntartja az önvédelemhez való jogot, és megfelelő intézkedéseket fogunk tenni erőink védelmére”.

Bár egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, Iránnal szövetséges milíciák már korábban is hajtottak végre hasonló csapásokat.

A Szíria, Irak és Jordánia határainak találkozásánál található al-Tanf helyőrség az Egyesült Államok katonai bázisaként szolgál Homsz kormányzóságban, a szíriai ellenzék által ellenőrzött területen.

Jelenleg mintegy 900 amerikai katona tartózkodik Szíriában, akiknek közel fele al-Tanfban állomásozik.

A helyőrség 2016 óta a szíriai ellenzéki milíciák kiképzési előőrseként és az Iszlám Állam csoport elleni hadműveletek kiindulópontjaként működik. Ahogy a dzsihadista csoport elvesztette a terület feletti ellenőrzést, más egységek kezdték kihasználni a helyet. Irán az egyik ilyen entitás, amely arra használja a szíriai kormányzóságot, hogy érdekeit a saját határain túlra is kiterjessze.

A Crisis Group által leírtak szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy Irán stratégiai célja egy Irántól Libanonig húzódó kelet-nyugati irányú szárazföldi folyosó létrehozása, amely a meglévő légi folyosót egészítené ki, amelyet Irán a Hezbollah fegyverellátására használ. Az al-Tanf feletti ellenőrzés egy lépés lenne e cél felé.

A cikk emlékeztet, hogy Teherán 2021 októberében egy fegyveres drón csapást mért al-Tanfra. Öt öngyilkos drónt lőttek ki golyóscsapágyakkal és repeszekkel megrakva a helyőrségben állomásozó mintegy 200 amerikai katona ellen. A The New York Times arról számolt be, hogy az amerikai és izraeli hírszerzés tisztviselői bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek Teheránt kapcsolják össze ezzel a művelettel.

Irán prioritásként kezeli az ország drónarzenáljának fejlesztését és bővítését az ellenfelek elleni támadások végrehajtása érdekében. Májusban az amerikai képviselőház megszavazta a Stop Iranian Drones Act (Iráni drónok megállításáról szóló törvényt), amely arra utasítja a kormányt, hogy akadályozza meg Teheránt és milíciáit abban, hogy olyan UAV-k birtokában legyenek, amelyeket amerikai csapatok elleni támadásra használhatnak.

Az elmúlt hónapban két iráni ügynököt vádoltak meg azzal, hogy támadásokat szerveztek Maszih Alinezsád nőjogi aktivista és John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó ellen. Ezek az eszkalációk akkor történnek, amikor az Egyesült Államok megpróbálja megmenteni az iráni atomprogramról folytatott bécsi tárgyalásokat.

Huntington csapdája

Honnan tudjuk, hogy egy Huntington-féle civilizációs, vagy pedig egy korlátozott háborúval van-e dolgunk? – teszi fel a fogós kérdést Robert C. Castel.