Mégis izraeli légicsapásban veszthette életét öt gázai gyermek

A hadsereg a jelentések szerint kezdetben azt hitte, hogy a gyerekeket egy sikertelen rakétaindítás ölte meg, ahogyan egy nappal korábban is történt.

Öt palesztin kiskorú, aki a közelmúltbeli izraeli gázai hadművelet során vesztette életét, az izraeli légierő által végrehajtott légicsapásban halt meg – derült ki az IDF vizsgálatából.

Az incidens a gázai Dzsabalíja menekülttáborban történt augusztus 7-én, a palesztin enklávéban zajló, Breaking Dawn hadműveletnek nevezett katonai akció utolsó napján – jelentette kedden a Haaretz napilap az IDF vizsgálatára hivatkozva.

A hadművelet során az izraeli hadsereg a palesztin Iszlám Dzsihád gázai célpontjait támadta, többek között megölve két magas rangú parancsnokát.

A Haaretz az ügyet ismerő biztonsági tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az IAF aznap, órákkal az Izrael és a terrorcsoport közötti tűzszünet életbe lépése előtt csapást mért egy Dzsabalíjától keletre fekvő temető közelében lévő célpontokra.

A jelentés szerint az IDF kezdetben azt hitte, hogy a gyerekeket a PIJ sikertelen rakétakilövése ölte meg, ahogyan az egy nappal korábbi incidens esetében is történt.

A vizsgálat azonban állítólag megállapította, hogy a területről akkoriban nem indítottak PIJ-rakétákat, de izraeli vadászgépek mégis támadást hajtottak végre a térségben.

Az izraeli csapás állítólag öt palesztin gyermek halálát okozta: Jamil a-Din Nijam, 3 éves; Jamil Ehab Nijam, 13 éves; Nazmi Qarsh, 15 éves; valamint Muhamad és Hamed Nijam, mindketten 16 évesek.

Az Iszlám Dzsihád egyik rakétája négy palesztin gyereket ölt meg (videó)

A rakéta egy palesztin házra zuhant. Az IDF közzétett egy videót is a sikertelen rakétaindításról.

Az előző napon, augusztus 6-án egy rakéta csapódott be egy palesztin házba a dzsabalíja menekülttáborban, legalább hét polgári személyt, köztük négy gyermeket megölve. A palesztin média kezdetben Izraelt tette felelőssé a csapásért, és ezt a narratívát hamarosan számos nemzetközi hírcsatorna is átvette.

Az izraeli hadsereg gyorsan közölte, hogy videó- és radarfelvételek bizonyítják, hogy a robbanást az Iszlám Dzsihád egy sikertelen rakétaindítása okozta. Egy olyan videót is közzétettek, amelyen a tengerparti enklávéból Izraelre kilőtt rakéták sorozata látható, amelyek közül az egyik nem talált célba.

A Haaretz keddi jelentésére reagálva az IDF azt mondta, hogy „az Iszlám Dzsihádhoz tartozó katonai célpontokat támadott a Gázai övezetben. Tevékenységének részeként az IDF minden ésszerű erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges, csökkentse a civileket és tulajdonukat ért károkat.

„Az IDF megvizsgálja és kivizsgálja a [Breaking Dawn hadművelet] során végrehajtott tevékenységét és annak eredményeit. Az incidens körülményeit vizsgálják”

– közölte a hadsereg.

Múlt héten a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a legutóbbi gázai harcok halálos áldozatainak száma 48-ra emelkedett, miután egy férfi és egy 11 éves kislány belehalt az erőszak során szerzett sérüléseibe.

Összesen több mint 300 palesztin sebesült meg a három napig tartó harcok során, amikor Izrael csapást mért a palesztin Iszlám Dzsihád palesztin célpontjaira Gáza szerte, és a terrorcsoport több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre, ami a legsúlyosabb határokon átnyúló erőszak a Hamász elleni tavalyi 11 napos háború óta.

Erdogan elítéli Izraelt: „Nincs mentség a csecsemők meggyilkolására”

A török elnök Izraelt okolja az Iszlám Dzsiháddal vívott kétnapos harcokért, azt mondja, Törökország a palesztinok mellett áll.