Navégre: Áram nélkül működő légkondi is van már

Légkondicionáló áram nélkül? Amit csak le kell állítani valahol és dől a hideg?

Igen! Izraeli mérnökök ezt is megcsinálták. A megoldás, hogy folyékony nitrogénnel működtetik. Az Izraelben kifejlesztett és szabadalmaztatott Kenshō egységhez nem kellenek kábelek és nincs üvegházhatású gázkibocsátás – írja a zsido.com. Csendesen és finoman fújja ki a – 10 fokos nitrogéngáz által lehűtött levegőt.

Az első modelleket még ebben a hónapban kipróbálják hat tel-avivi étteremben és a találmány mögött álló Green Kinoko nevű cég szerint 2023 nyarára készen állnak a termék piacra dobására.

Tal Leizer vezérigazgató szerint nincs semmi bonyolult a rendszerben, egyszerű tankönyvi fizikán alapul. Ez az energia ott volt az orrunk előtt, csak nem gondoltunk arra, hogyan használjuk fel – teszi hozzá. A folyékony nitrogént számos iparágban széles körben használják hűtőközegként.

„Az energiát a folyékony nitrogén és a gáz halmazállapotú nitrogén között létrejövő nyomáskülönbségből állítjuk elő”

– magyarázza a szakember.

„Mínusz 196 fokos folyékony nitrogént használnak, amikor az gázzá alakul, nagyon erős nyomást hoz létre, és ezt a nyomást használják fel egy mechanikus motor beindítására. Senki sem használt még folyékony nitrogént ilyen módon”

– mondja Leizer. Csapata már dolgozott nagyon alacsony hőmérsékletű folyadékokkal egy független projektben, és ekkor felismerte a nitrogénben rejlő potenciális lehetőséget.

Kenshō by Green Kinoko

No Description

A nagy ötletet végül egy római vakáción tapasztaltak inspirálták. Leizer megállapította, hogy sok kávézó és étterem nem tudja fogadni a vendégeket a nap közepén, mert túl meleg van odakint. Aztán hipp-hopp eltelt két év, belenyomtak a projektbe a befektetőktől kapott pár millió dollárt és elkészült a prototípus. Ebben nincsenek mérgező gázok, nem használ áramot, nem bocsát ki működés közben hőt a rendszer másik oldalán.

A tulajdonosoknak jellemzően hét-tíz naponta kell cserélniük a nitrogént, attól függően, hogy mennyit használják. A vállalat már rendelkezik olyan létesítményekkel, amelyekkel a gépeket nagyüzemi méretben gyárthatja Izrael, valamint a következő célpiac, az Egyesült Arab Emírségek számára. Most befektetőket keres a termék globális bevezetéséhez. A bolti ár valószínűleg hasonló lesz, mint a hagyományos elektromos berendezéseké.

Izraeli tudósok légkondi nélkül hűtenék az autókat

A légkondicionálás az egyik leginkább energiaigényes rendszer az autóban. Munkája különösen „fájdalmas” hatással van az elektromos átvitelre.