Izraeli tudósok légkondi nélkül hűtenék az autókat

A légkondicionálás az egyik leginkább energiaigényes rendszer az autóban. Munkája különösen „fájdalmas” hatással van az elektromos átvitelre.

Izraeli tudósok olyan speciális filmbevonatot hoztak létre, amely „fekete lyukként” működik, és a napot ahelyett, hogy felmelegítené, inkább lehűti az autó karosszériáját.

A SolCold start-up csapat által javasolt új technológia középpontjában az anti-Stokes-eltolódás jelensége áll, amelynek során a kibocsátott foton több energiával rendelkezik, mint az elnyelt foton. Más szóval, a fotonok reakcióba lépnek a felülettel, és több energiával „pattannak vissza”, mint amennyit a becsapódás során felhasználtak. Így a különleges felületről visszaverődő napfény nem melegíti, hanem éppen ellenkezőleg – lehűti azt.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az új bevonat létrehozásának fő nehézsége az volt, hogy valós körülmények között átvigyék az anti-Stokes-eltolódási hatást, amelyet általában az űrben vagy a laboratóriumban figyelnek meg. A SolCold szakértőinek azonban sikerült egy közönséges régi Volkswagen Polo ferdehátú tetőlemezt és műszerfalat készíteniük.

A videón látható kísérlet azt mutatja be, hogyan viselkedik három egyforma fehér autó egy forró, napsütéses napon. Az egyiket SolCold-fóliával fedjük le és a napon hagyjuk, a másikat a közelben hagyjuk fedő nélkül, a harmadikat pedig fólia nélkül, de árnyékban. Ennek eredményeként az első autó belseje csak 37 Celsius-fokig, a második 55 fokig, a harmadik pedig 40 fokig melegszik fel.

A SolCold azt állítja, hogy az autó belsejének méretétől függően a belső hőmérséklet 20-70%-kal csökkenhet. Egyelőre prototípus fázisban van, de a tervek szerint nemcsak autók, hanem épületek vagy egész városok hűtésére is használható lesz.

El lehet felejteni a légkondit: Egy izraeli startup a nap erejével hűti le az épületeket

A légkondicionálás Izrael áramfogyasztásának 45 százalékát teszi ki.