Irán fogolycseréről tárgyalna az Egyesült Államokkal

Teherán kész fogolycseréről tárgyalni Washingtonnal, ám elvárja az Egyesült Államokban fogva tartott összes iráni állampolgár szabadon engedését – közölte az iráni külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség idézett.

Teherán a foglyok „azonnali és feltétel nélküli” elengedését követeli

– szögezte le Nasszer Kanaáni, aki egyúttal arra intette Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy tegyen valódi lépéseket a „politikai színjáték” helyett.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet a teheráni Evin börtönben 2015 októbere óta fogva tartott iráni-amerikai kettős állampolgár, Siamak Namazi, valamint apja, Baquer Namazi ügyére.

A miniszter leszögezte, hogy

a két férfit jogtalanul tartják őrizetben a hatóságok, valamint hangsúlyozta, hogy Washington eltökélt szándéka az ő, illetve minden, a síita államban törvénytelenül fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadítása.

Teherán álláspontja szerint az Egyesült Államokban több mint egy tucat iráni, illetve iráni-amerikai kettős állampolgárt tartanak fogva, és az iráni vezetés az ő elengedésüket akarja kieszközölni Washingtonnál.

Iránnal cserél foglyot Belgium

Az egyezmény utat nyithat egy terrorizmus vádjával bebörtönzött iráni hazatérésének, viszont lehetővé teheti egy Iránban fogva tartott belga humanitárius munkás, kiszabadítását.

Most folynak Bécsben a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó egyeztetések. Múlt hétfőn az Európai Unió által beterjesztett kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a megbeszélések, mire Teherán kedden azt közölte, hogy írásban válaszolt a végleges ütemtervnek nevezett ajánlatra.

Az alku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, aminek fejében fokozatosan feloldották a vele szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta kötelezettségvállalásait, és egyebek között fokozta az urándúsítást.

Teherán válaszolt a nukleáris tárgyalásokon kapott ajánlatra

Teherán „elfogadhatatlan követeléseket” támaszt, amelyek túlmutatnak a 2015-ös nukleáris megállapodáson.