Izrael felszámolta a Hamász újabb támadó alagútját a Gázai övezetnél

Az izraeli hadsereg felszámolta a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin terrorszervezet újabb támadó alagútját az övezet északi résznél – jelentette a The Times of Israel.

A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint ezt az alagutat a tavaly májusi hadműveletben egyszer már elpusztították, de azóta a Hamász újjáépítette, és két új ágat toldott hozzá.

A járat behatolt Izrael felségterületére, de az izraeli területeken megépített, föld alatt is mélyen lenyúló betonfal miatt érdemben nem tudták átvezetni a határon, és nem jelentett veszélyt.

„A közelmúltban vettük észre, hogy erőfeszítéseket tettek a régi alagút nyomvonalának helyreállítására, és vizsgálatok után megtaláltuk az alagutat a két, Izraelbe hatoló új ágával együtt”

– nyilatkozott Nimrod Aloni tábornok, a gázai egység parancsnoka.

A hadsereg nem közölte, hogy pontosan milyen mély volt az alagút, de azt bejelentették, hogy Gáza város területén volt a bejárata. Hatalmas mennyiségű betont öntöttek a két járatba, és ezzel működésképtelenné tették azokat.

Izrael az utóbbi években épített csúcstechnológiájú érzékelőkkel ellátott, föld alatt is kiterjesztett betonfalrendszert, hogy megvédje déli városait a gázai alagutak ellen, amelyek korábban komoly biztonsági fenyegetést jelentettek. A föld felett pedig hat méter magas acélkerítést húztak fel izraeli területen belül, több tucat méterre a nemzetközi határtól. Emellett radarrendszerekkel, egyéb megfigyelő eszközökkel és távirányított fegyverekkel is bővítették a határ védelmét.

Izrael a múlt héten, az Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal vívott háromnapos hadműveletben egy másik támadó alagutat is felszámolt a Gázai övezet déli részén, de a föld alatti fal miatt az szintén nem jutott át izraeli területre.

Trump zöld utat adott volna a júdea és szamáriai jogkiterjesztésre

Egy most nyilvánosságra került levél szerint a volt amerikai elnök engedélyezte volna a júdea és szamáriai területek annektálását, ha Netanjahu beleegyezik egy palesztin államba.