Többnejűséggel vádolják a beduin település polgármesterét

Egy dél-izraeli beduin település vezetőjét letartóztatták több házastárs házasságkötésének gyakorlása, vagyis poligámia vádjával – írja a ynet.

Ahmad al-Aszad, a Negevben található Lakiya városának vezetője ellen családon belüli erőszak, magánélet megsértése és tanú befolyásolása miatt is vádat emeltek. A rendőrség tiltakozása ellenére nyolcnapos házi őrizetbe akarták helyezni, de szabadlábra helyezését elhalasztják, hogy fellebbezést nyújthasson be.

Feleségét, aki az állítólagos támadás után feljelentést tett, egy bántalmazott nők menedékhelyére szállították.

Al-Assad tagadja a vádakat, és ügyvédje azt állította, hogy közösségének megbecsült tagja, akinek nincs bűnügyi múltja.

A többnejűség 1977 óta illegális Izraelben, de a kormány becslései szerint a beduin háztartások mintegy 20%-a poligám.

„Nehéz volt érvényt szerezni a törvénynek, mert egy hagyományos társadalomról beszélünk, amely évtizedeken át külső beavatkozás nélkül folytatta mindennapi életét” – mondta Emi Palmor, az Igazságügyi Minisztérium korábbi főigazgatója, miután 2018-ban átfogó jelentést tett közzé az ügyről.

„A többnejűséggel az a probléma, hogy az vallási szokással határos, így hogyan avatkozhatnánk bele? Azt hiszem, az állam azért kerülte el, hogy ezzel foglalkozzon, mert úgy érezte, hogy nagyon intim területre lépne. Végül azonban az elmúlt években eljutottunk arra a felismerésre, hogy érvényt kell szereznünk a törvénynek”

– mondta.

Mintegy 250 000 muszlim vallású beduin él elsősorban az ország déli részén.

„A golyó elszakította az ingét, de nem bántotta”

A vasárnapi jeruzsálemi terrortámadást csodával határos módon egy tinédzser testvérpár is túlélte, egyiküknek a golyó átszakította az ingét, de a testét csak horzsolta.