Oroszország és Észak-Korea újra egymásra talált

Az észak-koreai diktátor szerint a két ország között „bajtársi barátság” áll fenn, Putyin pedig a kapcsolatok kibővítését ígérte.

Putyin Pjongcsang „felszabadulásának” napján kollégájának, Kim Dzsong Unnak küldött levelében azt mondta, hogy a lépés mindkét ország érdekeit szolgálja – számolt be a BBC News.

Kim viszont azt mondta, hogy a két nemzet közötti barátságot a második világháborúban kovácsolták össze a Japán feletti győzelemmel.

Hozzátette, hogy „bajtársi barátságuk” egyre erősebb lesz.

A KCNA észak-koreai állami médium jelentése szerint Putyin azt mondta, hogy a kibővített kétoldalú kapcsolatok „megfelelnek a két ország érdekeinek”.

Kim levelében úgy fogalmazott, hogy az orosz-észak-koreai barátság „a japánellenes háborúban kovácsolódott össze”, és évszázadról évszázadra „megszilárdult és fejlődött”.

Hozzátette, hogy a két ország közötti „stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás” „új, magas szintre lépett az ellenséges erők katonai fenyegetésének és provokációinak elhárítására irányuló közös fronton”.

Phenjan nem nevezte meg név szerint az ellenséges erőket, de a kifejezést Észak-Korea többször is használta az Egyesült Államokra és szövetségeseire.

A Szovjetunió egykor Észak-Korea egyik legfontosabb szövetségese volt, gazdasági együttműködést, kulturális csereprogramokat és segélyeket kínált.

A kapcsolat azonban a vasfüggöny összeomlása óta megromlott, és csak a 2000-es évek eleje óta, Oroszország Nyugattól való fokozatos elidegenedése után élénkült meg valamelyest.

Júliusban Észak-Korea azon kevés országok egyike volt, amelyek hivatalosan elismerték az Oroszország által támogatott két kelet-ukrajnai szeparatista államot, miután Oroszország aláírta a függetlennek nyilvánító rendeletet.

Fotó: EPA/KCNA

Észak-Korea elismeri a két szakadár kelet-ukrajnai népköztársaságot

A lépéssel Észak-Korea Oroszország és Szíria után a harmadik ország, amely elismeri a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat.