Netanjahu: Izrael léte a hit diadala

Benjamin Netanjahuval, Izrael korábbi miniszerelnökével beszélgetett Ben Shapiro, ismert konzervatív politikai kommentátor. Az egyórás beszélgetésben, mely a Daily Wire oldalán tekinthető meg, Izrael történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke – aki visszatérésre készül az őszre tervezett választásokon – szenvedélyesen beszélt népéről, nemzetéről és arról a tényről, hogy a zsidó állam kétezer év után született újjá.

Shapiro Izrael természetéről kérdezte Netanjahut:

„Mint Izrael történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, mit gondol, mit képvisel a zsidó állam?”

„A legfontosabb dolog a zsidó néppel kapcsolatban az,”

– válaszolta Netanjahu,

„hogy egy kollektív testület, egy nemzet, de egyben vallás is. Vannak vallások, sok állammal, sok nemzettel, mint például a katolicizmus, sok olyan ország van, amely túlnyomórészt katolikus. És van egy csomó ország, amelyik sok vallással rendelkezik”.

„De a zsidó nép esetében a zsidó nép identitása összefonódik a nemzeti identitással és a vallással”

– magyarázta.

„Ez valóban sok szempontból elválaszthatatlan, ez a két tényező kölcsönhatásban van, és az embernek egyensúlyban kell tartania őket.”

„Számomra ez egy folyamatos csoda” – fogalmazott Netanjahu,

„Úgy értem, racionálisan meg tudom magyarázni, hiszen nagyon racionalista hagyományból származom. Apám volt a Héber Enciklopédia egyik szerkesztője, és a racionalista megközelítés megmagyarázza a dolog jó részét. De nem magyaráz meg mindent”

– mutatott rá.

„Mert még mindig nehéz elhinni, hogy az a nép, amelyik elvesztette a földjét, szétszóródott a nemzetek között, lemészárolták, kiűzték, meggyilkolták, brutálisan bántak vele – melynek csúcspontjaként ott a holokauszt, az emberiség történetében elkövetett legszörnyűbb bűntett – mindezek után képes volt megfogalmazni kollektív akaratát, és államot építeni ősi hazájában, mely ráadásul – a Pennsylvania Egyetem felmérése szerint, amelyet a világ 20 000 véleményformálója körében végeznek – a világ nyolcadik legerősebb országává vált.”

„A világ népességének kevesebb, mint 0,1%-a vagyunk”

– mondta a volt miniszterelnök.

„Más országok milliárdos vagy több százmilliós népességgel rendelkeznek. Mi mindössze kilencmillióan vagyunk, és a nyolcadik helyen állunk a világon. Itt többről van szó, mint a racionalizmus diadalról: ez a szellem, ez a hit diadala.”

A legismertebb klímamozgalom is Izrael ellen uszít

A Greta Thunberg által négy éve elindított nemzetközi ifjúsági klímamozgalom a szén és a dízel után új ellenséget talált magának.