Kapcsolatban volt az Iráni Forradalmi Gárda Rushdie merénylőjével

Egy tisztviselő szerint a késelés előtt „egyértelmű” volt, hogy Matar kapcsolatban állt olyan emberekkel, akik „közvetlenül a Qudsz Erővel állnak kapcsolatban vagy közel vannak ezekhez a körökhöz” – írja a Jerusalem Post. 

A neves író, Salman Rushdie megkéseléséért letartóztatott gyanúsított, Hadi Matar az író elleni, majdnem halálos kimenetelű támadást megelőzően kapcsolatban állt az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) nevű szervezettel – jelentette vasárnap a VICE hírügynökség.

A VICE azt írta, hogy egy közel-keleti hírszerzési tisztviselő szerint a késelés előtt „egyértelmű” volt, hogy Matar kapcsolatban állt „olyan emberekkel, akik vagy közvetlenül a Qudsz Erővel állnak kapcsolatban, vagy a Qudsz Erővel szomszédosak”. A Qudsz Erő az IRGC külső milíciája. Az Egyesült Államok a Qudsz Erőt is külföldi terrorista szervezetnek minősítette.

„Nem világos a részvétel mértéke, hogy ez egy közvetlenül támogatott merényletkísérlet volt-e”

– tette hozzá a tisztviselő.

A NATO egyik európai országának terrorizmusellenes tisztviselője a VICE-nak elmondta, hogy

a késelés a „irányított” támadásra utaló jeleket mutatott, amikor egy hírszerző szolgálat közvetlen anyagi segítség nyújtása nélkül motiválja a terroristát a támadásra.

A közel-keleti hírszerző tiszt a VICE-nak elmondta, hogy „egy 24 éves, az Egyesült Államokban született fiatalembernek nem magától jutott eszébe Salman Rushdie, mint célpont”, hozzátéve, hogy „még az iráni propaganda lelkes fogyasztójának is nehézséget okozna Rushdie-ra való utalásokat találni a rezsim által kijelölt összes többi, modern ellenséghez képest”.

Fotó: EPA/JL CEREIJIDO

Az iráni lapok ünneplik Salman Rushdie megkéselését

„Meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát” – írta az egyik lap. Rushdie fejére korábban több millió dolláros vérdíjat tűztek ki.