Szaúdi influenszer: „Remélem, nemzetünk békeszerződést köt Izraellel”

„Lassan az ország nyitottabbá válik a különböző nézetekre, és az emberek kezdik elfogadni, hogy a zsidók nem az ellenségeink” – mondja Mohammed Saud.

Mohammed Saud szaúdi közösségi média influencer, aki nemrég azzal keltett hullámokat és barátokat, hogy eljátszotta Izrael nemzeti himnuszát, a Hatikvát, a JNS-nek elmondta, hogy „a szaúd-arábiai polgárok kezdenek sokkal többet megtudni a zsidó népről”.

„A barátaim ismerik a véleményemet, de nem mindenki osztja azt. Ez rendben van” – mondja. „A Szaúd-Arábiába látogató rabbik hatására azonban a lakosság kezd többet megtudni a politikáról és a zsidókkal való kapcsolatról világszerte”.”

Hozzáteszi, hogy „lassan az ország nyitottabbá válik a különböző nézetekre, és az emberek kezdik elfogadni, hogy a zsidók nem az ellenségeink”.

A 33 éves férfi szerint a szaúdiak szeretnék, ha a palesztin kérdés megoldódna, de azt is gondolják, hogy Izrael és Szaúd-Arábia egy napon békében fog élni: „Ha megkérdezed az embereket az utcán, hogy akarnak-e békét, a legtöbben azt mondják, hogy a palesztin kérdést meg kell oldani, így a barátaim egy része egyetért velem, más részük pedig nem, ami rendben van”.

Arra a kérdésre, hogy a szaúdiak hogyan reagálnak Izrael-párti álláspontjaira, így válaszol: „Hogy őszinte legyek, néha nagyon bántó megjegyzéseket kapok, de nem hiszem, hogy ezek valódi szaúdiaktól származnak, hanem szerintem inkább más országok egyes embereitől”.

„És igen” – folytatja – „azt hiszem, néhány szaúdi nagyon felháborodik a nézeteim és a véleményem miatt; ez azonban az ő problémájuk, hiszen az egyetlen célom a béke előmozdítása és, tudja, a háborúk megállítása a Közel-Keleten”.

Arra a kérdésre, hogy elutazna-e Izraelbe, ha bekövetkezik a normalizáció, így válaszol: „Természetesen elutaznék Izraelbe, ha lennének közvetlen járatok. Véleményem szerint azonban a legtöbb izraeli először Szaúd-Arábiába fog utazni, mivel láttam, hogy több ezer izraeli utazik az Egyesült Arab Emírségekbe, mióta aláírták az [Ábrahámi Megállapodást] békemegállapodást”.

Arra számít, hogy először Szaúd-Arábiában fogadja az összes izraelit, és utána repül Izraelbe, megjegyezve, hogy „nagyon várom már, hogy meglátogassam Izraelt és azt a sok embert, akikkel az interneten találkoztam”.

Ami pedig a zsidókkal való első találkozását illeti, és azt, hogy ez hogyan alakította gondolkodását, Szaúd elmondja, hogy „amikor életemben először találkoztam zsidókkal, amikor az Egyesült Államokban jártam egyetemre, az New Yorkban volt. Lenyűgöző volt, semmihez sem hasonlított, amit korábban tapasztaltam”.

Később, miután visszatért Szaúd-Arábiába, elkezdte használni a közösségi médiát és keresgélni az interneten, hogy többet tudjon meg a zsidókról és az izraeliekről. Ennek eredményeképpen sok zsidó látogatott el hozzá; még egy hanukai gyertyát is meggyújtott nekik.

„Olyan szívélyes fogadtatásban részesítettem őket, hogy Izraelből származó ajándékokkal, édességekkel és élelmiszerekkel leptek meg” – meséli. „Mindenkit szívesen látok az otthonomban, legyen az zsidó, muszlim vagy keresztény; nem ítélem meg az embereket a vallásuk alapján, hanem azt veszem figyelembe, hogy jók-e”.”

Megjegyzi, hogy a korábbi iraki elnök, Szaddám Huszein 1990-ben, az első Öböl-háború idején a palesztinok támogatásával támadta meg Kuvaitot és Szaúd-Arábiát.

Saud azt is mondja, hogy érti, mi folyik az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban. „A palesztinok arra tanítják a gyerekeiket, hogy megvessék a zsidókat, nyáron terrortáborokat hoznak létre, éttermekben étkező vagy bár micvót ünneplő embereket bombáznak” – mondja.

„A palesztinok nem akarnak békét, és Gázát paradicsommá tudnák változtatni. De ahelyett, hogy uszodákat, sportközpontokat, klubokat és éttermeket építenének – és megnyitnák a területet a turisták előtt -, minden pénzüket terroralagutak építésére költik”

– teszi hozzá.

A palesztinok „mindenhol a béke ellenességét hirdetik”, de ahelyett, hogy békét kötnének, csak hagyják, hogy a konfliktus a végtelenségig folytatódjon. „Szerintem Izraelnek mindenkivel békét kellene kötnie a térségben, hogy a palesztinoknak végül ne legyen más választásuk, mint csatlakozni a konszenzushoz” – mondja Saud.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.