Biden már készül az újraválasztási kampányára

Joe Biden elnök több tanácsadója és szövetségese szerint arra készül, hogy a novemberi félidős kongresszusi választások utáni hónapokban elindítja újraválasztási kampányát, és ezzel előkészíti a 2024-es potenciális újbóli megmérettetést Donald Trump volt elnökkel – írja a Bloomberg. 

Biden elszántsága egy második Fehér Házi pályázat elindítására még akkor is erősödik, amikor a felmérések szerint a demokraták többsége a 79 éves elnök helyett egy másik jelöltet részesítene előnyben. A Bidenhez közel állók azonban úgy jellemzik, hogy úgy érzi győzelmeket ért el, amik feldobták, és elkötelezett amellett, hogy ismét megtagadja Trump visszatérését az Ovális Irodába.

„Az elnök azt mondta, hogy tervezi, hogy újra indul” – mondta Anita Dunn, egy régi tanácsadó, aki nemrég tért vissza a Fehér Házba.

Három kongresszusi demokrata képviselő nemrégiben azt javasolta, hogy Biden engedjen utat egy fiatalabb utódnak, míg többen határozottan elutasították, hogy támogassák az újraválasztását.

A FiveThirtyEight felmérések elemzése szerint Biden támogatottsága mindössze 40 százalék körüli.

De szövetségesei szerint Biden elszántsága nőtt.

Biden gyakran megjegyzi, hogy a közvélemény-kutatások szerint egy 2024-es összecsapáson fej-fej mellett legyőzné Trumpot, és úgy véli, azért nyerte meg a demokrata jelölést 2020-ban, mert ő képviselte a legjobb esélyt arra, hogy eltávolítsák a volt elnököt a hatalomból.

Az is előfordulhat, hogy Biden egyáltalán nem száll szembe Trumppal, ha a 76 éves volt elnök nem indulna, vagy elveszítené az előválasztási kihívást egy feltörekvő és fiatalabb republikánustól.

A hónap elején a Demokrata Párt aktivistáival tartott találkozóján Biden azt mondta, aggódik amiatt, hogy a demokráciára leselkedő kockázat „nem csökkent, sőt, ha valami, akkor nőtt”. Biden hozzátette, nem tudna semmi fontosabbat elképzelni, mint hogy a párt olyan helyzetben legyen, hogy megnyerje mind a félidős választásokat „és 2024-et is”.

„Úgy gondolta, ő az egyetlen ember, aki meg tudja verni Donald Trumpot, amikor Trump újraválasztásáért indult, és igaza volt”

– mondta Cedric Richmond, egy volt kongresszusi képviselő és fehér házi tanácsadó, aki a Demokratikus Nemzeti Bizottsághoz került, hogy segítsen a politikai erőfeszítések koordinálásában.

„Egyértelmű, hogy ő a legjobb jelöltünk” – tette hozzá, és „bosszantónak és zavarónak” minősítette a demokraták körében Biden korával vagy népszerűségével kapcsolatos aggodalmakat.

Carolyn Maloney New York-i képviselő a hónap elején egy demokrata előválasztási vita során azt mondta, hogy nem hiszi, hogy Biden újraindulna a választáson. Később bocsánatot kért, és azt mondta, hogy szeretné, ha újra indulna.

Dean Phillips minnesotai képviselő a múlt hónapban egy rádióinterjúban nemmel válaszolt, amikor arról kérdezték, támogatná-e Bident 2024-ben. Egy másik minnesotai képviselő, Angie Craig a MinnPost hírügynökségnek adott interjújában támogatta Phillipset, és azt mondta, hogy az országnak szüksége van a demokrata vezetők „új generációjára”.

Más prominens demokraták, köztük Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő elutasították, hogy támogassák Biden újraválasztását.

Biden indulna 2024-ben, de ezt a demokraták sem szeretnék

Csöndesen elindult a demokraták kampánya, hogy eltántorítsák Joe Bident a 2024-es indulástól. Azonban a probléma továbbra is ugyanaz mint 2020-ban, ha nem Biden, akkor ki?