1000 gyerek családja perli a hírhedt gender-klinikát

A hírhedt nemrég bezárt londoni Tavistock gender-klinika ellen nagyjából 1000 család fog orvosi gondatlansági pert indítani – írja a Daily Wire. 

A kereset a Tavistock and Portman NHS Trust nemi identitást fejlesztő szolgálatát [GIDS] célozza, azzal a váddal, hogy gondatlanul osztogatták a káros mellékhatásokkal járó pubertásblokkolókat.

„A gyerekeket és fiatal serdülőket a megfelelő terápia és a megfelelő klinikusok bevonása nélkül siettek a kezelésbe, ami azt jelenti, hogy tévesen diagnosztizálták őket, és olyan kezelési útvonalon indították el őket, amely nem volt megfelelő számukra”

– mondta a Timesnak Tom Goodhead, az ügyet átvevő Pogust Goodhead ügyvédi iroda vezérigazgatója.

„Ezek a gyerekek életüket megváltoztató, és néhány esetben visszafordíthatatlan következményeit szenvedték el a kapott kezelésnek” – folytatta. „Arra számítunk, hogy legalább 1000 ügyfél csatlakozik majd ehhez a keresethez”.

2020 decemberében a brit legfelsőbb bíróság Keira Bell javára döntött, aki beperelte a klinikát, azt állítva, hogy az nem végezte el a megfelelő pszichiátriai vizsgálatot, mielőtt 16 éves korában pubertásblokkolót adott neki. 17 évesen tesztoszteron injekciót kapott, 20 évesen pedig kettős masztektómián (levágták az egészséges melleit) esett át.

A bíróság kijelentette, hogy kétséges, hogy a 14 vagy 15 éves tizenévesek képesek-e megérteni a pubertásblokkolók és hormonterápiák szedésének „hosszú távú kockázatait és következményeit”. A fellebbviteli bíróság később hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A mintegy 1000 család perét Dr. Hilary Cass, a Royal College of Pediatrics and Child Health korábbi elnöke jelentése fogja alátámasztani, akit az NHS England bízott meg a klinika vizsgálatával.

Cass azt állította, hogy a klinika, amely 1989 óta állítólag 19 000 gyermeket kezelt nemi diszfória miatt, megtagadta az adatgyűjtést a pubertásblokkolók használatáról vagy mellékhatásairól.

„Alapvetően más szolgáltatási modellre van szükség, amely jobban megfelel a többi gyermekgyógyászati ellátásnak, hogy időben és megfelelő ellátást nyújtson a nemi identitásuk miatt támogatást igénylő gyermekek és fiatalok számára” – zárta értékelését. „Ennek magában kell foglalnia az esetlegesen előforduló egyéb klinikai tünetekkel kapcsolatos támogatást is.”

Angliában bezárják a gyermekek számára fenntartott transz klinikát

Az NHS gyermekeket kezelő transz klinikája bezárja kapuit, miután egy elmarasztaló jelentés megállapította, hogy „nem biztonságos” a gyermekek számára.