Eilatból repülhetnek a palesztinok Törökországba

Izrael engedélyezi a ciszjordániai palesztinok számára, hogy a déli Eilat város melletti Ramon repülőtéren keresztül repüljenek külföldre – közölte a repülőtéri hatóság kedden.

Az új izraeli politika, amely lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy Törökországba repüljenek anélkül, hogy Ammanba kellene utazniuk, a ciszjordániai Jordániával közös egyetlen határátkelőhelyen kialakult nagy zsúfoltság enyhítésére jött létre. Nem világos azonban, hogy mennyire lesz praktikus ez a megoldás, mivel a repülőtér a legközelebbi pontján is közel háromórás autóútra van Ciszjordániától.

Eddig a külföldre repülni kívánó palesztinoknak Jordániába kellett utazniuk, és onnan felszállniuk egy légijáratra, vagy pedig a Ben Gurion repülőtérről Izraelbe nehezen beszerezhető beutazási engedélyt kellett szerezniük.

A Pegasus Airlines és az AtlasGlobal török társaságok azt tervezik, hogy még ebben a hónapban, illetve szeptember elején heti kétszer indítanak járatokat palesztinok számára a Ramon repülőtérről Antalyába és Isztambulba – közölte az Izraeli Repülőtéri Hatóság egy közleményben.

A közlemény kevés részletet közölt, többek között azt, hogy a palesztinok hogyan juthatnak el Ramonba, és hogy szükség lesz-e különleges engedélyekre.

A bejelentés nem tartalmazott más lehetőséget a palesztinok számára Törökországon kívül, amely sokuk számára népszerű turisztikai célpont. A repülőtér várhatóan európai célállomásokra is kínál majd járatokat, közölte az IAA, bár nem volt világos, hogy a palesztinok is jogosultak lesznek-e ezekre a járatokra.

Izrael gesztusokat tesz a palesztinoknak Biden érkezése előtt

Például papírokkal nem rendelkező palesztinok státuszának legalizálását, lakásépítéseket palesztinoknak, gázai munkavállalási engedélyek kiadását és egy határátkelő megnyitását.

A kezdeményezés élén Izrael palesztinokkal fenntartott katonai összekötője, a palesztin vezérőrnagy állt. Ghassan Alian. A Kormányzati tevékenységek koordinálása a területeken (COGAT) egység a kezdeményezés részeként a Shin Bet és az izraeli rendőrséggel együttműködve gondoskodik a Ramon repülőtér megfelelő biztonsági protokolljairól – közölte Alian hivatala a héber médiával.

A Ramon repülőtér, amelyet a Vörös-tenger partján, Izrael legdélebbi pontján, Eilat turisztikai központtól északra, a Vörös-tenger partján építettek, az európai turisták számára az üdülőváros elérésére szolgáló kapunak szánták, valamint a belföldi járatok kiszolgálására.

A Ciszjordánia északi részéről érkező palesztinoknak legalább öt órát kell utazniuk, ami több mint kétszerese az Ammánba vezető útnak, bár ez utóbbi útvonal hosszú várakozással járhat az Allenby-híd határátkelőnél.

A COGAT-kezdeményezést a hírek szerint Joe Biden amerikai elnök múlt havi izraeli útja előtt jelentették volna be, a palesztinok életkörülményeinek javítását célzó intézkedéscsomagjának részeként.

Egy palesztin tisztviselő azonban, aki akkor a The Times of Israelnek nyilatkozott, azt mondta, hogy Rámalláhhal nem konzultáltak az ötletről. Elutasította, hogy ez nem lenne kivitelezhető, és amellett érvelt, hogy a palesztinoknak engedjék meg, hogy saját repülőterük legyen Ciszjordániában.

Tavaly Esawi Frej regionális együttműködési miniszter azt javasolta, hogy a kelet-jeruzsálemi Atarot repülőtér helyén – ahol Izrael egy vitatott, zsidó lakosok számára tervezett lakásépítési projektet kíván előmozdítani – egy izraeli-palesztin közös tulajdonban lévő repülőteret alakítsanak ki. A terv egyelőre még nem valósult meg.

„Izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket”

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza.