Izrael gesztusokat tesz a palesztinoknak Biden érkezése előtt

Az izraeli hadsereg palesztinokkal fenntartott kapcsolatainak felelőse kedden közölte, hogy Izrael egy sor olyan intézkedést hajt végre, amelyek célja a palesztinok mindennapi életének megkönnyítése, órákkal Joe Biden amerikai elnök izraeli és ciszjordániai látogatása előtt. A bejelentésre Benny Ganz védelmi miniszter és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke múlt heti ramallahi találkozóját követően került sor.

A palesztin területekkel történő kormányzati tevékenységek koordinációért felelős szervezet, a COGAT közölte, hogy

Izrael legalizálja a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő mintegy 5 500, papírok nélkül élő palesztin és külföldi státuszát, miután vélhetően több tízezer palesztin és külföldi állampolgár él megfelelő okmányok nélkül Ciszjordániában és Gázában.

Sokan külföldről érkeztek, hogy palesztint vegyenek feleségül és palesztin városokban éljenek. Izrael azonban nem ismeri el a palesztinok törvényes jogát arra, hogy külföldi házastárssal éljenek az Izrael által ellenőrzött területen – ez az eljárás „családegyesítés” néven ismert.

Izrael azt mondja, hogy „kivételes humanitárius körülmények” esetén ad vízumot. A gyakorlatban azonban az ügyet több mint egy évtizede befagyasztották, ami az érintett családok alkalmankénti tiltakozásához vezetett Rámalláhban — emlékeztet a Times of Israel.

A COGAT által bejelentett egyéb intézkedések között szerepelt hat palesztin lakásépítési projekt jóváhagyása Ciszjordánia C övezetében, ahol Izrael polgári ellenőrzést tart fenn.

Az ENSZ, illetve az izraeli hatóságok adatai szerint a Ciszjordánia 60 százalékát kitevő C területen nagyjából 330 000 palesztin és 450 000 izraeli telepes él.

Májusban egy tisztviselő azt mondta a The Times of Israel című izraeli lapnak, hogy a védelmi minisztérium 1 000 palesztin otthon megépítését fogja kezdeményezni a C övezetben, miután zöld utat adott a mintegy 4 500 zsidó telepesnek otthont adó lakóterület megépítésének.. A palesztinoknak szóló engedélyeket azonban soha nem hagyták jóvá, és nem volt világos, hogy a hat új projekt a három hónappal ezelőtt említettek közüli-e.

Úgy tűnt, hogy a lépés része Ganz azon politikájának, hogy mind a zsidó, mind pedig a palesztin ciszjordániai népesség számára előmozdítsa a lakásépítési terveket, miután több mint egy évtizeden át csak tucatnyi palesztin engedélyt hagytak jóvá, szemben a telepesek számára épített közel 25 000 otthonnal.

Amerikai cionisták tiltakoznak Biden izraeli Becsületrendje ellen

„Ha Biden megkapja ezt a jelentős kitüntetést, az csak arra fogja bátorítani, hogy folytassa Izraellel szembeni ellenséges politikáját.”

Biden látogatását megelőzően Jair Lapid miniszterelnök hivatala külön lépést tett, és közölte, hogy elhalasztja a kelet-jeruzsálemi zsidó negyedek lakásépítési projektjeinek előmozdításáról szóló találkozót, amelyre a tervek szerint néhány nappal az amerikai elnök útja után került volna sor.

Biden szerda délután, helyi idő szerint 15:30-kor érkezik a Tel Aviv melletti Ben Gurion nemzetközi repülőtérre, hogy Izraelbe és Ciszjordániába látogasson, majd pénteken Szaúd-Arábiába utazik.

A COGAT azt is közölte, hogy Izrael 1500-zal növeli a gázai palesztinok számára kiadott munkavállalási engedélyek számát, így az összesen 15 500-ra emelkedik.

A védelmi minisztérium aláírta azt az előzetes tervet, amely szerint a gázai engedélyek számát végül 20 000-re emelnék, ami drámai és példátlan növekedés lenne. 2021 közepén mindössze 7 000 gázai palesztin rendelkezett Izraelben munkavállalási vagy kereskedelmi engedéllyel.

A védelmi tisztviselők szerint az, hogy több gázaiaknak engedélyezik, hogy Izraelben dolgozzanak, amely döntés a stabilitás ösztönzése mellett az elszegényedett tengerparti enklávéba pumpálja a jövedelmet. A COGAT azt is közölte, hogy Izrael megnyitja a Ciszjordánia északi részén – az azonos nevű izraeli város közelében – lévő Szálem átkelőt az izraeli arabok számára, hogy bejuthassanak a palesztin Dzsenin városába.

A Szálem átkelőt az elmúlt években nagyrészt lezárták a polgári forgalom elől, ami a COGAT-ot arra késztette, hogy „új” bejáratként jelöljék meg Ciszjordániába.

A gesztusokra reagálva Joav Kisch a Likud és Orit Strock a Vallásos Cionista párt képviselői- a Knesszet Izrael földje frakció társelnökei – bírálták a kormányt a döntések miatt.

„A Lapid-Bennett-kormány palesztinokkal szembeni »bizalomépítő intézkedései« az izraeli választókkal szemben pusztítók” – fogalmazott Kisch és Strock egy nyilatkozatban. Azzal vádolták a jelenlegi vezetést, hogy „politikai karrierjük maradványainak mentésével vannak elfoglalva” ahelyett, hogy betartanák választási ígéreteiket.

Ofir Sofer a Vallásos Cionista párt képviselője úgy fogalmazott, hogy a Biden látogatását megelőző döntéssorozat „a terrornak való önmegadás, nem kevesebb és nem több”.

A Ganz és Abbász közötti múlt csütörtöki találkozó „pozitív hangulatban zajlott” – áll Ganz irodájának közleményében. A két fél megvitatta a polgári együttműködést és „az elkövetkező izraeli időszak összetettségét” – közölte Ganz hivatala, nyilvánvalóan a választási ciklusra utalva.

Ganz az elmúlt évben még két alkalommal találkozott Abbásszal, többek között Ganz Ros Háájin városában található rezidenciáján.

Eközben az elmúlt hónapokban rendszeresen voltak összecsapások az izraeli csapatok és a palesztinok között Ciszjordániában, miután az év elején több halálos kimenetelű terrortámadás is történt izraeliek ellen.

Lézerágyúk, zsidó olimpia és szaúdi páriák várják Bident a Közel-Keleten

Az utazás számos eleme előre jelzi, hogy miként változik az USA viszonya Izraellel és szomszédaival.