Ukrajna minden eddiginél nagyobb fegyverszállítmányt kap Amerikától

A Biden-kormányzat hétfőn közölte, hogy az eddigi legnagyobb közvetlen fegyverszállítmányt szállítja Ukrajnának, miközben az ország egy potenciálisan döntő ellentámadásra készül délen Oroszország ellen, 1 milliárd dollár értékben rakétákat, lőszert és egyéb anyagokat küldve Ukrajnának a védelmi minisztérium készleteiből.

Az új amerikai fegyverszállítmány tovább erősítené Ukrajnát az ellentámadás megindításában, amely elemzők szerint most első alkalommal lehetővé teheti Kijev számára, hogy megfordíthassa a háború hátralévő részének menetét, amely már fél éve tart.

Kijev célja, hogy visszaszorítsa az orosz csapatokat Herszonból és más, a Dnyipro folyóhoz közeli déli területekről. Oroszország az elmúlt napokban csapatokat és felszerelést mozgatott a déli kikötővárosok irányába, hogy elhárítsa az ukrán ellentámadást.

„A konfliktus minden szakaszában arra összpontosítottunk, hogy az ukránoknak azt adjuk, amire szükségük van, a harctéren kialakuló körülmények függvényében”

– mondta Colin Kahl, a védelmi minisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára hétfőn az újabb fegyverszállítmány bejelentésekor.

Fegyverekért lobbizik Zelenszkijné a washingtoni kongresszusban

Az ukrán elnök felesége szerint a „közös győzelemhez” sokkal több amerikai fegyver kell.

Az új amerikai segély további rakétákat tartalmaz a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez, azaz a HIMARS-hoz, valamint több ezer tüzérségi lövedéket, aknavető rendszereket, Javelineket és egyéb lőszert és felszerelést. Katonai parancsnokok és más amerikai tisztviselők szerint a HIMARS és a tüzérségi rendszerek kulcsfontosságúak Ukrajna azon harcában, hogy megakadályozza Oroszország további térnyerését.

Bár az Egyesült Államok már eddig is 16 HIMARS-t biztosított Ukrajnának, Kahl szerint az új csomag nem tartalmaz továbbiakat.

‘Ezek nem olyan rendszerek, amelyekről úgy ítéljük meg, hogy több százra van szükségük ahhoz, hogy elérjék a szükséges hatást’ – mondta Kahl.

Ezek precíziós irányítású rendszerek, amelyek nagyon speciális típusú célpontokra szolgálnak, és az ukránok ekként is használják őket.

Nem volt hajlandó megmondani, hogy a hétfői bejelentésben hány darab HIMARS precíziós irányítású rakétarendszer szerepel, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok az elmúlt hetekben „több száz darabot” biztosított belőlük.

Újabb egymilliárd dollár katonai segélyt ígért Ukrajnának Biden

Ez lesz az invázió kezdete óta a legnagyobb értékű szállítmány; az amerikai elnök 225 millió dollár humanitárius segélyt is adni készül.

A legutóbbi bejelentéssel

a Biden-kormányzat által Ukrajna számára vállalt amerikai biztonsági támogatás összege meghaladja a 9 milliárd dollárt.

Eddig a legnagyobb egyszeri biztonsági támogatási csomagot június 15-én jelentették be 1 milliárd dollárról. Ez a támogatás azonban 350 millió dollárt tartalmazott az elnöki lehívási felhatalmazás keretében, valamint további 650 millió dollárt az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés keretében, amely más országoktól vagy vállalatoktól megvásárolható képzésre, felszerelésre és egyéb biztonsági szükségletekre nyújt finanszírozást.

A hétfői csomag lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy gyorsabban szállítson fegyverrendszereket és más felszereléseket, mivel leveszi azokat a védelmi minisztérium polcairól.

A HIMARS rakétákon kívül 75 000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 20 aknavető rendszert és 20 000 lövedéket ezekhez, 1000 darab vállra szerelhető Javelin rakétát, valamint egyéb fegyvereket, robbanóanyagokat és orvosi felszerelést tartalmaz.

Összességében az Egyesült Államok a Biden-kormányzat kezdete óta mostanra mintegy 9,8 milliárd dollárt fordított biztonsági támogatásra Ukrajnának.

Precíziós amerikai rakétákat kapott Ukrajna

Az ukrán hadsereg maga határozhatja meg, hogy hol, milyen célpontok ellen alkalmazza a fegyvert.