Fegyverekért lobbizik Zelenszkijné a washingtoni kongresszusban

Arra kérte az amerikai törvényhozókat szerdán a washingtoni kongresszusban Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége, hogy küldjenek több fegyvert országa megsegítésére az öt hónapja tartó orosz háború elleni harcban, mondván, hogy a fegyverek biztosíthatják „a közös nagy győzelmet”.

„Teljesen belerokkanunk, amikor háború pusztítja el a világunkat. Ilyen világok tízezrei pusztulnak el Ukrajnában”

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij felesége tolmács közvetítésével az amerikai képviselőház és szenátus tagjai előtt mondott, tizenöt perces, felindult hangvételű beszédében.

Zelenszka felvételeket mutatott arról, hogyan sebesülnek meg, illetve halnak meg gyermekek, közöttük volt egy hároméves kisfiú, aki most Németországban tanul meg járni műlábakon, illetve egy négyéves Dawn-szindrómás kislány, aki csütörtökön halt meg orosz légicsapásban.

„Fegyvereket, fegyvereket kérek, amelyeket nem valaki más területe ellen vetnének be, hanem a házaink és azon jog védelmére, hogy élve ébredhessünk a házainkban”

– mondta Zelenszka.

„A válasz itt van Washingtonban. Segítsenek nekünk, hogy megállítsuk az ukránok elleni terrort, és ez a mi közös győzelmünk lesz az élet, a szabadság és a boldogság folytatódásában”

– jelentette ki Olena Zelenszka.

Az Egyesült Államok 8 milliárd dollárnyi biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának a háború kezdete óta, ebből a múlt hónapban 2,2 milliárdot – közölte a Biden-kormányzat. A kongresszus tagjai a beszéd után felszólalva közölték, hogy készek a segítség növelésének engedélyezésére.

„Nem amerikai katonákat, amerikai fegyvereket kérnek. Úgy vélem, itt az ideje összerakni egy újabb segélycsomagot 2023-ra korszerűbb fegyverekkel és gazdasági segítséggel, hogy helyt tudjanak állni a harcban”

– jelentette ki Lindsay Graham republikánus szenátor az ukrán first lady beszéde után.

A Pentagon nemrégiben 80 kilométeres hatótávolságú, HIMARS precíziós tüzérségi rendszereket szállított Kijevnek, amellyel Ukrajna olyan orosz célpontokra képes csapást mérni, amelyek korábban lőtávolon kívül estek számára.

Zelenszka kedden a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel és Jill Biden first ladyvel találkozott. Az ukrán elnökné emberi jogi kitüntetést is átvett kedden az ukrán nép nevében, amellyel országának Oroszország elleni harcát ismerték el. A Kommunizmus Áldozatainak Emléke Alapítány a másként gondolkodóknak adományozott emberi jogi kitüntetéssel ismerte el az ukrán nép harcát. Zelenszka személyesen vette át a kitüntetést.

Szankciók és percepciók

McDonalds és Netflix nélküli jövő, kontra „télen megfagysz”. A hadviselésben a valóság percepciója sokkal fontosabb az objektív valóságnál. Robert C. Castel jegyzete.