Történelmi hiba lehet a szilikonmell

Izraeli kutatók szerint a szilikon mellimplantátumok autoimmun/gyulladásos szindrómát okozhatnak, ezért kerülni kell őket.

„Az 1960-as években hozott döntés, miszerint engedélyezték a szilikon használatát a mellműtéteknél, orvosi történelmi tévedés volt”

– írják az Israel Medical Association Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók kifejtik, hogy az idegen szilikon anyag adjuvánsként hat az emberi szervezetben, ami az immunrendszer túlzott aktiválódását okozhatja, hogy a genetikailag hajlamos nőknél megtámadja az implantátumokat.

Ezt az állapotot adjuváns által kiváltott autoimmun/gyulladásos szindrómának (ASIA) nevezik.

Ami még rosszabb, az ASIA autoantitestek termelődését válthatja ki, ami autoimmun betegségek kialakulásához, és esetenként a T-sejtes limfóma egy ritka típusának kialakulásához vezethet.

„Fontos, hogy ennek az adjuvánsnak az eltávolítása jelentős javulást eredményezhet az SBI [szilikon mellimplantátummal] rendelkező, tüneteket mutató nők által jelentett nem specifikus manifesztációkban”

– írják.

„Az orvostársadalomnak, mind a klinikusoknak, mind a tudósoknak jobban tudatában kell lenniük a szilikonmell-inkompatibilitási szindrómának, és együtt kell működniük a szilikon mellimplantátumok alternatíváinak megtalálásában, valamint az SBI-ben szenvedő, tüneteket mutató nők életminőségének javításában.”

Az amerikai FDA által jóváhagyott mindkét típusú – sóoldattal és szilikongéllel töltött – mellimplantátum külső héja szilikon.

A szerzők – Gilad Halpert molekuláris biológus, valamint Howard Amital és Yehuda Shoenfeld orvosok – az Ariel Egyetemhez és a Sheba Medical Center Zabludowicz Center for Autoimmune Diseases nevű központjához kapcsolódnak.

Ők is a szerzői között vannak a Biomolecules című folyóiratban megjelent, a szilikon mellimplantátumot viselő nők kognitív károsodásáról, alvászavaráról és depressziójáról szóló kapcsolódó tanulmánynak.

Az orvosok szerint „biológiai előnnyel” rendelkezik a transznemű úszónő

A tesztoszteronszint csökkentése nem szünteti meg a biológiai előnyét.