Az orvosok szerint „biológiai előnnyel” rendelkezik a transznemű úszónő

Két orvos azt mondta a New York Timesnak, hogy a transznemű úszó Lia Thomas „biológiai előnnyel” rendelkezik ellenfeleivel szemben.

Thomas, aki biológiailag férfi, és főiskolás női sportolókkal versenyez, országos címlapokra került, miután márciusban megnyerte a női 500 méteres gyorsúszást.

Michael J. Joyner, a Mayo Clinic orvosa, aki a férfi és női sportolók fiziológiáját tanulmányozza, elismeri, hogy a Thomashoz hasonló transznemű sportolók versenyelőnyben vannak női társaikkal szemben.

Bár a serdülőkor előtti lányok gyorsabban fejlődnek, mint a fiatal fiúk, a pubertáskor kezdetével minden versenyelőny eltűnik.

„Az eltérést azonnal láthatjuk, ahogy a tesztoszteron megugrik a fiúkban”

– mondta Joyner a The New York Timesnak.

Joyner szerint a pubertáskor után „drámai különbségek vannak a férfiak és a nők teljesítménye között”.

„A sportnak vannak társadalmi vonatkozásai, de a fiziológia és a biológia áll a háttérben. A tesztoszteron a 800 kilós gorilla”

– tette hozzá.

A Times szerint az elit férfi úszók átlagosan 10-12 százalékkal gyorsabb rekordokat állítanak fel, mint az elit női úszók.

A lap megjegyezte, hogy Thomas „jelentősen feljebb lépett az országos ranglistán”, amikor a női versenyeken indult. Például az

1650 méteres gyorsúszásban a 32. hely helyett, amikor a férfiak ellen versenyzett, Thomas a nyolcadik helyen végzett, amikor a nők ellen állt ki.

Hasonlóképpen, a férfiak 500 méteres gyorsúszásában a 65. helyen végzett, de a nők ellen versenyezve megnyerte a bajnokságot.

Már a feministáknak is elegük van a transz úszóból

„Ez a férfi úgy döntött, hogy azért adja ki magát nőnek, hogy így nőkkel kelljen versenyeznie” – mutatott rá a Női Felszabadítási Front (WoLF) ügyvezető igazgatója.

Annak ellenére, hogy Thomas egy évig hormoncsökkentő terápiát vett igénybe a tesztoszteronszint csökkentésére, ahogyan azt az NCAA előírja, biológiai előnye nem tűnt el eredendően.

Dr. Ross Tucker sportfiziológus szerint Thomas „a tudományos bizonyítékok megnyilvánulása”.

„A tesztoszteronszint csökkentése nem szüntette meg a biológiai előnyét”.

AA legtöbb tudós a férfi és női élsportolók közötti teljesítménykülönbségeket szinte megváltoztathatatlannak tekinti.

Ira S. Hammerman izraeli fizikus 2010-ben hat sportág 82 versenyszámát vizsgálta meg, és megállapította, hogy a nők világrekordideje 10 százalékkal lassabb, mint a férfiaké.

Dr. Carole Hooven, a Harvard oktatója és az emberi evolúcióbiológia alapképzésének társigazgatója szerint a szélsőbaloldali aktivisták összekeverik a „nem” és a „gender” közötti különbséget.

„Az aktivisták olyan módon keverik össze a gendert és a nemiséget, ami valóban zavaró”

– mondta Hooven a Timesnak.

„Nagy teljesítménykülönbség van a férfiak és nők egészséges, normális populációi között, és ezt a tesztoszteron okozza”.

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.